2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Újabb egymilliárd rászorulóknak

A működésképtelen önkormányzatok támogatására a következő napokban mintegy egymilliárd forint elosztásáról dönt az Önkormányzati Minisztérium, és december közepén újabb másfél milliárdot oszthatnak szét - közölte pénteken Hévízen Gyenesei István, a Kisvár
2008. november 21. péntek 17:31 - Hírextra
Az önkormányzati miniszter ismertetése szerint idén 1,4 milliárd forint tervezett összeg szerepelt a költségvetésben a működésképtelen önkormányzatok támogatására, de eddig már két ütemben - és néhány esetben soron kívül - összesen 990 önkormányzat 6,5 milliárd forint támogatást kapott a tárcától. További 8,5 milliárd forintra van igény, ebből a következő napokban mintegy egymilliárd forintot oszt szét a miniszter, és december közepén várható az újabb másfél milliárdról szóló döntés.

Gyenesei István úgy látja: új vitatémát jelent az a terv, amely szerint mintegy ezer hatáskört - ezzel nagyjából kétmillió ügyet - indokolt lenne a települési szintek helyett kistérségeknél ellátni. Mindez milliárdos nagyságrendű forrásátrendezést és megtakarítást is hozhat, de a változtatás csak több lépcsőben képzelhető el, úgy, hogy a nagyon gyakori helyi ügyek intézése helyben maradna.

Az önkormányzati rendszert érintő változásokkal kapcsolatban jelezte, hogy december 4-én ül össze újból a kormány és az önkormányzatok egyeztető fóruma, ahol már 8-10 olyan téma van, amelyben előzetesen megegyezésre tudtak jutni. A feles törvényekkel szabályozható témák között említette, hogy a nem közvetlenül szomszédos önkormányzatok körjegyzőséget alapíthatnának, továbbá ide tartozna a polgármesterek jogállásának erősítése. Az Alkotmánybíróság döntését követően ugyanakkor kétharmados többséggel valósítható csak meg a közigazgatási hivatalok megyei szintű visszarendezése.

A miniszter beszámolt arról, hogy a panelprogram és a kéményfelújítási program nyáron lejárt legutóbbi pályázati körében 30 milliárd forint állami támogatást igényeltek a jelentkezők. A korábban már felújított 190 ezer lakás után újabb 100 ezer lakást érint korszerűsítés a 820 ezer ipari technológiával épült otthon közül.

A legtöbb igényt Tata, Komárom, Paks, Mosonmagyaróvár, Kazincbarcika és Budaörs nyújtotta be. A források rendelkezésre állnak, január végéig a kéményfelújításokról már megszületnek a döntések és megtörténik a pénz folyósítása is - fűzte hozzá.

Az önkormányzati rendszer jövő évi finanszírozásáról Gyenesei István elmondta: a költségvetési terv második változatában 1,9 százalékkal több forrás szerepel, ami azonban reálértéken csökkenést jelent a 4,5 százalékra tervezett inflációhoz képest. Az önkormányzati szektorra mintegy 1275 milliárd forint jut, a megtakarítás a bérek befagyasztásával és a 13. havi bér elmaradásával biztosítható. Az Út a munkához programra ugyanakkor több pénz jut, a tűzoltók pluszforrásokat kapnak, s növekszik a gyermekszegénység elleni intézkedésekre fordítandó összeg is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását