2023. december 2. - Melinda, Vivien

Nincsen foga? Sebaj, növesztünk!

Egyes sejtekből fogat növesztettek s azt ültették egerek állkapcsába japán kutatók. A fogakat az őssejteknél valamivel későbbi stádiumban lévő sejtekből állították elő oly módon, hogy azokat kollagénből (sejteket összeforrasztó természetes fehérje) készül
2007. február 19. hétfő 21:13 - Hírextra
A sejtek később olyan anyagokká értek, amelyekből a fogak állnak, fogbéllé, fogzománccá, véredénnyé, stb., a beültetés után pedig normálisan nőttek.

A kísérletet a tokiói tudományegyetemen vitték véghez és a kutatók élükön Cudzsi Takasival főleg azt tekintik figyelemre méltónak, hogy első ízben sikerült egyes sejtekből teljes, működőképes szervet "sarjasztani".

"Bizonyos szervek funkcióinak részleges elvesztése esetén megfelel az őssejt-beültetés módszere, de a regeneratív terápia végső célja, hogy teljes működő szerveket fejlesszen ki a betegség, sérülés, vagy öregedés folytán elvesztett szervek pótlására" - hangsúlyozták a tudósok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását