2023. június 6. - Norbert, Cintia

A malária ellen

Ausztrál kutatók rájöttek, hogyan lehet megakadályozni, hogy a malária kórokozói "foglyul ejtsék" és átalakítsák az emberi vörösvérsejtet. Reményeik szerint kutatásuk eredménye áttörést hozhat az évente egymillió halálos áldozatot követelő kór elleni harc
2008. július 14. hétfő 15:19 - Hírextra
A malária megelőzhető és gyógyítható, de halálos lehet, ha nem kezelik megfelelően. Ez elsősorban a szegény országokban okoz súlyos problémát, így a malária évente egy-három millió ember életét követeli. A halálos áldozatok többsége fekete-afrikai kisgyerek.

Ausztrál kutatók most végre áttörést értek el a malária elleni harcban: azonosítottak nyolc fehérjét, amelyek segítik a kórokozókat abban, hogy "foglyul ejtsék" és átalakítsák a vörösvérsejteket, és megakadályozzák, hogy az immunrendszer "kimossa" a szervezetből a parazitákat.

Ha a nyolc fehérjéből csak egyet is eltávolítanak, akkor máris le tudják állítani a fertőzési folyamatot - számoltak be vizsgálatuk eredményéről a melbourne-i kutatók a Cell című szakfolyóiratban.

A fehérjék a szervezet természetes építőelemei, a nagyméretű molekulák kulcsfontosságú szerepet játszanak a sejtek működésében.

 A Walter and Eliza Hall Institute of Medical Research kutatói, akiknek a munkáját Alan Cowman professzor vezette, azt remélik, hogy eredményük ismeretében sikerül kifejleszteni olyan gyógyszereket, talán még oltóanyagot is, amelyek segítségével megelőzhető lesz a maláriafertőzés.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását