2024. május 7. - Gizella

Az SZDSZ elvei nem engedik az alkotmánybíró újraválasztását

Az SZDSZ elvi okok miatt nem támogatja Kiss László alkotmánybíró újraválasztását, ennek megfelelően a liberális frakció nemmel szavaz hétfőn a parlamentben - közölte az alkotmányügyi bizottság szabad demokrata alelnöke sajtótájékoztatón.
2007. február 19. hétfő 16:31 - Hírextra
Fodor Gábor elmondta: a liberálisok ugyanakkor támogatják a másik alkotmánybíró-jelölt, Trócsányi László megválasztását. Kifejtette: nem személyi kérdésről van szó, az SZDSZ elvi okokból helyteleníti az Alkotmánybíróság tagjainak újraválasztását, mert szerintük így a döntéseknél a népszerűségi szempontok is befolyásolhatják az alkotmánybírákat.

"Meg fogják gondolni, hogy nehéz, népszerűtlen esetekben milyen módon teszik le a voksukat egy előterjesztésnél" - jegyezte meg.

A szabad demokraták szerint az a helyes, ha egy alkotmánybírónak nincsen ilyen terhe, hanem csak az alkotmánynak, a törvényeknek kell megfelelnie, és ezáltal bátran vállalhat olyan döntéseket, amelyek a meggyőződése szerint helyesek, de esetleg a társadalom jelentős részének ellenérzésével kísértek - fűzte hozzá.

Hozzátette: az SZDSZ következetesen képviseli ezt az álláspontját. Felidézte például, hogy Holló András újraválasztását sem támogatták. Kérdésre válaszolva elmondta: az SZDSZ-nek volt alkotmánybíró-jelöltje, Halmai Gábor, aki mellett továbbra is kitartanak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását