2024. április 30. - Katalin, Kitti

Újabb Duce-napló került elő, kérdés eredeti-e

1994-ben egyszer már megtalálni vélték a Duce titkos naplóját, ám akkor gyorsan kiderült: hamisítványról van szó. Most azonban a hiradások szerint már írásszakértő is bevizsgálta a naplót, amelyben Mussolini egy igazi „pacifista fasiszta” képé
2007. február 18. vasárnap 17:22 - Hírextra
Egy parlamenti képviselő jelentette be, hogy megtalálta Mussolini 1935 és 1939 között vezetett naplóját, amelyből egyértelműen kiderül, hogy a vezér valójában egyáltalán nem akart a háborúba belépni, Hitlert pedig zsigerileg gyűlölte - számol be a National Geographic internetes oldalán. Hogy a napló valódinak bizonyul-e, illetve hogy valóban át kell-e írni majd a történelemkönyveket, azzal kapcsolatban azonban az olasz sajtónak nyilatkozó történészek enyhén szólva is szkeptikusak, hiszen több mint tíz évvel ezelőtt egyszer már felfedezni vélték a vezér naplóját.

13 éve gyorsan lebukott a hamisító

1994-ben egy olasz üzletember jelentette be, hogy megtalálta a vezér 1935 és 1939 között vezetett naplóját, amelyben az olasz diktátor félelemmel vegyes gyűlölettel beszél Hitlerről. A naplóról azonban csakhamar kiderült, hogy ugyanolyan hamisítvány, mint amilyen az 1983-ban Németországban felfedezni vélt Hitler-napló.

A 13 évvel ezelőtt felfedezett naplóról egészen prózai módon derült ki, hogy hamisítvány: Renzo De Felice-nek, Mussolini és a két háború közötti Olaszország egyik legjobb ismerőjének feltűnt, hogy a napló tele van olyan jellegű bejegyzésekkel, amelyek szép időre, napsütésre hivatkoznak Rómában. A történész utánajárt az időjárás jelentéseknek, és kiderült: a hivatkozott napok szinte egyikén sem sütött a nap Rómában.

Nem véletlen, hogy a mostani felfedező sietett leszögezni: a naplót immáron nemcsak írásszakértővel vizsgáltatta be, hanem egyben tanulmányozták a tinta és a papír minőségét is. Ezt követően Marcello Dell’Utri, a Forza Italia mozgalom parlamenti képviselője száz százalékig meg van bizonyosodva arról, hogy most tényleg a Duce naplóját fedezték fel.

Dell’Utri szerint ráadásul a történészek is készülhetnek Mussolini portréjának az újrarajzolására, mivel szenzációs újdonságokat tartalmaz az öt kötetet kitevő napló. A képviselő szerint Mussolini egyértelműen a béke pártján állt 1939-ben, és megvetéssel írt Hitlerről. „Ezek a német kutyák nem akarnak mást, csak a háborút” – idézte Dell’Utri Mussolini 1939. augusztus 1-i bejegyzését a Spiegel Online tudósítása szerint. „Mi nem tudunk a fegyverekhez nyúlni, mivel fegyvereink nincsenek” – szól egy másik idézet, amelyet a képviselő kiragadott a sajtó képviselői számára.

Semmi nem igazolja Mussolini pacifizmusát

A történészek szerint azonban az eddig nyilvánosságra hozott részletekben semmi újdonság nincsen: azt már eddig is ismert volt, hogy Mussolini nem érezte késznek Olaszországot egy háborúra, mivel nem volt megfelelő hadi ereje. Arról is tudtunk már, hogy a Duce sokszor kifejezetten megvetően nyilatkozott Hitlerről. Ezek a tények azonban egyáltalán nem igazolják azt, hogy Mussolini pacifista lett volna. Francesco Perfetti szerint bizonyosan létezett a Mussolini napló, ám a mostani idézetek semmi szenzációsat nem tartalmaznak – olvasható Perfetti nyilatkozata az orf.at honlapján.

Történészkollégája, Giovanni Sabbatucci azonban kételyeit is kifejezte a most megtalált napló valódiságával kapcsolatban. „Miért éppen most került elő a napló? Miért tartogatott valaki évtizedeken át öt, értékesnek vélt kötetet, miközben igen jó pénzt kereshetett volna már korábban is azzal, ha nyilvánosságra hozza?” – teszi fel a kérdést Sabbatucci az osztrák köztévé honlapján olvasható tudósítás szerint.

Marcello Dell’Utri-nak azonban szinte mindenre van válasza: a sajtó elé tárt verzió szerint a naplót egy egykori partizánharcos őrizte, aki jelen volt 1945. április 28-án Mussolini kivégzésekor. Ezen a napon találtak rá olasz partizánok Mussolinire, akinek a naplóját egy szatyorban Urbano Lazzaro magával vitte. Lazzaro egész életén át a Svájci Bellizona városában őrizte a naplókat, két évvel ezelőtti halált követően pedig egy antikváriushoz kerültek a kéziratok. Ez a könyvkereskedő találta meg most Dell’Utri-t, aki a kéziratokat rögtön Olaszország legnagyobb könyvkereskedéséhez, a Mondadori-hoz irányította.

A Berlusconi érdekeltségi körébe tartozó kiadó egyelőre még vizsgálja a kéziratokat, ám egyesek már a felfedezés bejelentőjének szavahihetőségét is kétségbe vonják. Dell’Utri ugyanis messzeföldön híres könyvrajongóként Olaszország-szerte irigyelt magánykönyvtárral rendelkezik, ám a kilencvenes évek második felében a szicíliai származású üzletember közeli kapcsolatba került a maffiával is, így a bíróság kilenc évi börtönre ítélte első fokon őt.

Mindez persze még nem zárja ki azt, hogy a most megtalált naplók tényleg Mussolinié. Dennis Mack Smith brit történész ugyanis az AP hírügynökségnek nyilatkozva kifejtette: ő maga húsz évvel ezelőtt egyszer már kezében is fogta a most bemutatandó naplórészleteket, sőt egy egész éjszakát töltött átböngészésükkel, ám valójában az ég világon semmi érdekfeszítőt nem talált azokban. „Eredetinek tűnt a napló, ám semmi újdonsággal nem szolgált számunkra” – nyilatkozta Smith a hírügynökség jelentése szerint.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását