2024. április 29. - Péter

Márciustól lehet zöldet tankolni

Az E85-ös "zöld üzemanyag" forgalmazása legkésőbb március elején kezdődik meg, egyelőre egy budapesti benzinkútnál - tájékoztatta az MTI-t Gál Péter, a bioetanollal is működtethető autókat gyártó Saab magyarországi illetékese.
2007. február 14. szerda 12:59 - Hírextra
 A regionális vezérképviseletet ellátó GM Southeast Europe PR-menedzsere elmondta, hogy a szinte tiszta bioetanolt egy rákoskeresztúri töltőállamos közvetlen szomszédságában, a Cinkotai úton lehet majd tankolni. Az 85 százalékban biológiai úton előállított etanolt és 15 százalékban 95-ös oktánszámú benzint tartalmazó E85-ös "alternatív motorhajtóanyagot" várhatóan literenként 175-180 forintért lehet majd tankolni.

Gál Péter elmondta: még az első félévben három Pest megyei kútnál, és országszerte 4-5 további helyen is üzembe állítanak E85-ös töltőkutakat. Ezeket a töltőállomásokat egyrészt nagy olajtársaságokkal partnerkapcsolatban álló, másrészt saját kutakkal rendelkező magyar vállalkozások üzemeltetik.

A környezetbarát üzemanyagot egy svéd beszállító biztosítja úgy, hogy támogatásának eredményeként az új termék 30 százalékkal olcsóbb lesz a 95-ös oktánszámú benzinnél. Jelenleg egy liter benzin 245 forintba kerül.

A svéd exportőr először néhány tízezer liter üzemanyagot szállít Magyarországra, a további szállításokat az E85 iránti kereslettől teszi függővé. A Saab már megkezdte az E85-tel is működő személygépkocsik magyarországi forgalmazását, amelyek 3-5 százalékkal drágábbak a hagyományos üzemű típusoknál. Eddig ugyan 10-nél kevesebb ilyen autót adtak el, a cég reményei szerint az idén több tucat is elkelhet.

Gál Péter tudomása szerint a konkurens Ford is elkezdte etanolüzemű gépjárművei értékesítését Magyarországon. A PR-igazgató szerint az E85-ös üzemanyagból "saját rizikóra" a hagyományos autókba is lehet tankolni, de ez nem tesz jót a motornak. A tapasztalatok szerint 5-10 százalékos bioetanol tartalmat viselnek el a hagyományos üzemű autók meghibásodás nélkül.

Az első bioetanol-kutak létesítésében koordinálóként résztvevő Saab tavaly nyár végén jelezte először, hogy Magyarországon is lehet majd zöld benzint kapni. A jogszabályok már január elsejétől lehetővé tették ennek az üzemanyagnak a gazdaságos forgalmazását azzal, hogy a bioetanol hányadot már nem terheli jövedéki adó. Az MTI tudomása szerint a kutak megnyitásának elhúzódását az okozta, hogy az olajtársaságok kifejezetten megtiltották franchise rendszerben működő töltőállomásaik üzemeltetőinek az E85 forgalmazását. Ez indokolja azt, hogy az első kutak végül meglévő benzinkutak szomszédságában nyílnak. Jelenleg a különálló kutak pénzügyi-nyilvántartási engedélyezése zajlik - mondta Gál Péter.

A bioetanol a benzinhez képest kisebb fajlagos energiával rendelkezik, így a "zöld autók" fogyasztása 100 kilométeren 20-30 százalékkal nagyobb a hagyományoshoz képest. Megnő ugyanakkor az autók teljesítménye: például a benzinnel 150 lóerős, 2 ezer köbcentiméteres jármű bioetanollal 185 lóerőssé válik. A Magyarországon forgalmazott benzin 2 százalékos arányban tavaly óta már tartalmaz bioetanolt, a Mol oktánszám-javító adalékanyag formájában keveri az üzemanyaghoz.

Németországban tavaly jelentek meg az első E85-ös üzemanyagot áruló kutak, amelyek száma mára 50-re bővült. Svédországban 628 helyen lehet E85-öt forgalmazó kúttal találkozni, a tervek szerint az ottani hálózat 2008-ra 800-ra bővül. Franciaországban az elmúlt hetekben jelentek meg az első E85 kutak, amelyek száma a kormány tervei szerint az év végére 500-ra emelkedik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását