2024. május 19. - Ivó, Milán

Megatámogatás EU-s filmekre

A berlini filmfesztivál fényét Viviane Reding információs társadalomért felelős EU-biztos bejelentése is emelte: a biztos tájékoztatása szerint az EU az elkövetkező hét évben több mint 750 millió eurót költ az európai filmipar támogatására.
2007. február 13. kedd 09:39 - Hírextra
A Berlinale filmfesztivált választotta helyszínéül Viviane Reding a MEDIA 2007 nevű program elindítására. A prioritások között szerepel a digitalizáció ösztönzése, a gyártási helyszínek fejlesztése, azon régiók vagy országok támogatása, ahol kevés film készül vagy nyelvi okok miatt korlátozott földrajzi területen tudják filmjeiket terjeszteni.

Viviane Reding a digitalizációval kapcsolatban arra kérte az EU filmkészítőit: használjanak új technológiákat, erősítve ezzel is az európai piac feldarabolódása elleni harcot, javítva az európai filmörökséghez való hozzáférés lehetőségét.

A költségvetés 65 százalékát arra használják, hogy az európai filmeket az EU határain belül bemutassák. A keret öt további fontos tevékenységet támogat. Elősegíti például a képzést a forgatókönyv-írás, a pénzügyi menedzsment és a digitális technológia területén. Támogatja új tehetségek felkutatását, valamint a koprodukciókat. Igyekeznek javítani a filmek terjesztésén is értékesítési ügynökök bekapcsolásával, kiállítások szervezésével, a digitalizáció széles körűvé tételével. A promóciós tevékenységet is erősítik, elsősorban fesztiválok, közös események szervezésével.

A tervek szerint egyszerűsítik a kis- és közepes vállalkozások EU-pénzhez jutását. Pilot-projekteket indítanak digitális technológiák kipróbálására a gyártás és a terjesztés területén.

Az Európai Bizottság becslése szerint a médiába befektetett minden egyes euró 5,8 eurót generál újabb befektetések révén, 7,2 eurót "hoz" a disztribúció területén, 4,2 eurót fejlesztésekben és 2,8 eurót oktatásban.

A MEDIA program több mint 15 éve létezik, több ezer európai produkciót támogattak már, dokumentumfilmeket, filmeket, rajzfilmeket. MEDIA-támogatásban évente 300 film részesül, közülük 50-et Európán kívül is bemutatnak. Ez a program támogatta például az Oscar-díjas Pingvinek vándorlása dokumentumfilmet, vagy az Amelie csodálatos élete, a Volver, Az élet szép, a Mondovina és az idei cannes-i győztes The Wind That Shakes The Barley című alkotást is.
Forrás: euractiv.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását