2024. május 2. - Zsigmond

25 éve táncol az Operaházban

Seregi László Rómeó és Júlia című balettjének szombati előadása után köszöntik operaházi tagsága 25. évfordulója alkalmából Volf Katalint, a Magyar Nemzeti Balett Kossuth-díjas szólistáját - közölte Kálmán Tamás sajtóreferens az MTI-vel csütörtökön.
2008. május 8. csütörtök 13:36 - Hírextra
Volf Katalin egyike a Magyar Állami Operaház négy, első magántáncosnői rangú művészének. A Kossuth-díjat 2000-ben ifjú Nagy Zoltánnal megosztva kapta. Az érdemes művészi cím és számtalan más díj birtokosa művészi pályája során eltáncolhatta a klasszikus balettirodalom szinte valamennyi főszerepét.

Szakmai útja eltér a szokásos, "lépcsőzetes" balerina-karriertől, hiszen mindjárt főszereppel debütált az Operaház színpadán - jegyezte meg a sajtóreferens.

A Magyar Állami Operaház vezető szólistája okkal lép föl Júlia szerepében Seregi László nemzetközi sikereket elért alkotásában. Ez a figura hívta fel rá a szakma és Seregi László figyelmét, aki épp női főszereplőt keresett első Shakespeare-adaptációjához, a Rómeó és Júliához.

"Nem kívántam hát az ügyeletes prímabalerinát sminkkel levakolni, és kipingálni tizennégy évesnek. Ez nem az én világom. Ellenben volt az együttesnél egy balettintézetet végzett lány, Volf Katalin, aki szenzációs tehetséggel táncolt már akkor. Éreztem, hogy az én Júliám az ő testére való" - írta Volf Katalinról életrajzi könyvében Seregi László.

Volf Katalin 1982-ben végzett az Állami Balett Intézetben Menyhárt Jacqueline osztályában. Ebben az évben nyert a lausanne-i nemzetközi balett-versenyen bronzérmet. A diploma megszerzése után egy évig a legkiválóbb orosz mesterektől tanult Moszkvában.

1983-ban került a Magyar Állami Operaház balettegyütteséhez, megkapta az újonnan színpadra állított Csipkerózsika címszerepét. Majd eltáncolta a nagy klasszikus hősnőket: például Mária hercegnőt (Diótörő) és a kortárs koreográfusok által neki ajánlott feladatokat egyebek között Kittyt (Anna Karenina), a Leányt (A csodálatos mandarin), Tündért (A fából faragott királyfi), Biancát (A makrancos Kata) Bubulinát (Zorba), Évát (Az ember tragédiája), legutóbb pedig Melanie Hamiltont az Elfújta a szél című balettben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását