2024. április 23. - Béla

Magyar hétfő a Berlinalén

Az immár 57-ik berlini filmfesztiválon hétfőtől kerülnek bemutatásra a meghívott magyar filmek.
2007. február 12. hétfő 15:13 - Hírextra
Felettébb sokszínű lesz a magyar jelenlét, adta hírül a magyar Rádió. Ennek megfelelően a különböző programokban öt magyar film és egy magyar részvételű koprodukció lesz látható. A fesztivál versenyprogramjába egyebek között meghívást kapott Szilágyi Varga Zoltán Jegyzőkönyv - Mansfeld Péter emlékére című animációs filmetűdje. Az animációs alkotás az 1959. március 21-én történteket idézi fel, azt a napot, amelyen - alig néhány nappal 18. születésnapja után - kivégezték a 16 évesen elítélt Mansfeld Pétert. A filmetűd alatt szóról-szóra elhangzik az ítélet végrehajtását dokumentáló jegyzőkönyv. Az alkotás a rövidfilm kategóriában indul a fesztivál fődíjáért, az Arany Medvéért.

A berlini filmfesztiválon ugyanakkor számos más magyar alkotás is jelen lesz: a Panoráma szekcióban mutatják be Bogdán Árpád első munkáját, a Boldog új életet, amely a fesztivál legjobb első film díjáért is versenyre kel. Ugyancsak ebben a szekcióban kerül bemutatásra Esztergályos Károly Férfiakt című alkotása, amely egy rendhagyó szerelmi történet.

2006 legsikeresebb magyar mozifilmje, a Goda Krisztina által rendezett Szabadság, Szerelem a Berlinale Special válogatásba kapott meghívást. A filmről külön megemlékezett a tekintélyes Frankfurter Allgemeine Zeitung, kiemelve a fiatal rendező rendkívüli tehetségét.

Az úgynevezett Shooting Stars programban Nagy Péter, Herendi Gábor Lora című filmjének férfi főszereplője képviseli Magyarországot. Az elmúlt évek Shooting Star-jai közül Gryllus Dorka az Irina Palm című film egyik mellékszereplőjeként tér vissza Berlinbe. Sam Garbarsky filmje egyébként a fesztivál versenyfilmjeinek egyike.

De a Berlinalén tartják a magyar Filmszemle legjobb játékfilmjének díjával kitüntetett Bollók Csaba Iszka utazása című alkotásának premierjét is: a Kárpátok bányavidékein, viszontagságos körülmények között élő gyerekek, köztük a címszereplő Iszka mindennapjait bemutató film a Berlinale Generation elnevezésű versenyprogramjában szerepel.

Végül, de egyáltalán nem utolsósorban egy világhírű magyar filmrendező, Mészáros Márta régi ismerősként - és ismét ünnepeltként - tér vissza a berlini filmfesztiválra. A nemzetközi filmvilág azóta is egyik legrangosabb seregszemléjének számító Berlinalén ugyanis a Kossuth-díjas filmrendező 1975-ben az egykori keleti blokk művészei közül az első volt, aki Berlinben - az Örökbefogadás című filmjéért - fődíjat, azaz Arany Medvét kapott. Most pedig Mészáros Márta újabb kitüntetésben részesül, életműve elismeréseként ugyanis ismét az egyik fődíjban, mégpedig a Berlinale Kamera-díjában részesül.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását