2024. május 12. - Pongrác

Az alumíniumkirály legyőzte Abramovicsot

Az alumíniumkirály Oleg Gyeripaszka került az orosz milliárdosok listájának élére, megfosztva trónjától Roman Abramovics csukcsföldi kormányzót, és a brit Chelsea labdarúgó klub tulajdonosát, derült ki a Finansz című orosz hetilap legfrissebb számából.
2007. február 12. hétfő 23:54 - Hírextra
A 38 éves Gyeripaszka, a Bazovij element (Bazel) cégbirodalom tulajdonosa 21,2 milliárd dolláros magánvagyonnal vette át a Finansz által negyedik esztendeje készített lista vezetését. Abramovics, aki eladta minden oroszországi üzletrészét, bár állítólag új projekteket dédelget, 21 milliárd dolláros bőségszaruval első ízben szorult a második helyre ezen a listán, amelyet az előző három évben töretlenül vezetett.

A harmadik-negyedik helyen két válófélben lévő üzlettárs áll fejenként 14,2 milliárd dollárra becsült vagyonnal: Mihail Prohorov és Vlagyimir Potanyin olyan "aranybányákon" osztozik, mint a Norilsk Nickel és a Polyus Zoloto. Prohorovot francia rendőrök nemrég egy időre őrizetbe vették a sikkes alpesi Courchevelben, egy örömlányhálózat felgöngyölítésével próbálkozva.

Magyarország leggazdagabb üzletembere ezen a listán az 54. helyen áll. Mihail (Megdet) Rahimkulovnak a Finansz magazin 1,2 milliárd dolláros vagyont tulajdonít, a Gazprom "régi gárdájának" jelenleg magyar üzletekbe befektető tagjaként aposztrofálva őt. A valaha nagyhatalmú oligarcha Borisz Berezovszkij, akinek kiadását a Kreml hiába követeli Nagy-Britanniától, még mindig a 49. helyet foglalja el a listán 1,3 milliárd dolláros vagyonnal, bár már minden oroszországi üzletrészén túl kellett adnia.

Végül a leggazdagabb orosz nő, Jelena Baturina 12 helyet lépett előre a listán, így már a 17. áll hatmilliárd dolláros vagyonával, amit építő és befektető cégeinek, a maga üzleti erényeinek, s részben talán férje, Vlagyimir Luzskov moszkvai polgármester erkölcsi támogatásának is köszönhet.

A Finansz megjegyezte, hogy az egymilliárd dollárt meghaladó vagyonok egy év alatt 50-ről 61-re szaporodtak, mindenekelőtt a fogyasztási szektor képviselőinek előmenetelét tükrözve. Az ötszáz leggazdagabb orosz között a "nulláról indulók" száma (230) első ízben közelítette meg azokét, akik az 1990-es évek zűrzavaros privatizációiban al
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását