2024. április 29. - Péter

A férfiak jobban bírják

A tüdőrákos nők 20 százaléka sosem dohányzott - állapították meg amerikai mutatók egy tanulmányban, mely szerint nagyon valószínű, hogy a passzív dohányzás a felelős.
2007. február 12. hétfő 14:25 - Hírextra
Több mint egymillió, 40-79 év közötti amerikai és svéd embernél vizsgálták a tüdőrák előfordulását. Ezek az illetők mind különféle - táplálkozással, életmóddal, egészségüggyel - foglalkozó tanulmányokhoz végzett vizsgálatokban vettek részt. Kiderült, hogy míg a tüdőrákos férfiaknál 8 százalék azoknak az aránya, akik sosem dohányoztak, a tüdőrákos nőknél ez az arány 20 százalékos. Ez nagyjából megközelíti az Amerikai Rákkutató Társaság (ACS) becslését, amely szerint valamennyi tüdőrákos beteg 10-15 százaléka sosem vett szájába cigarettát. (A dohányosok esetében 10-30-szor gyakoribb a rákos megbetegedés.)
A nem dohányzó nők körében a tüdőrák előfordulását azzal magyarázzák, hogy általában több férfi dohányzik, mint nő, ám sok nő kénytelen elviselni a férfiak füstölését. Az Amerikai Rákkutató Társaság becslése szerint 2007-ben 213 ezer amerikai lesz tüdőrákos, és 160 ezren fognak belehalni a betegségbe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását