2024. április 24. - György

Biztonságosabb mobilt akarnak a gyerekeknek

Negyedik alkalommal rendezték meg kedden a Safer Internet Day-t (Biztonságosabb Internet Napja - SID) 43 országban szerte a világon. A rendezvény célja az internet biztonságával kapcsolatos problémákra felhívni a figyelmet. Az idei SID-rendezvények fókusz
2007. február 7. szerda 14:41 - Hírextra

A szakemberek véleménye megegyezik abban, hogy a mobilinternet elterjedése - webezés, csevegő kliensek, e-mail használata - többnyire pozitív dolog és a közösségi kapcsolatok építését szolgálja. Ugyanakkor a modern technológia veszélyt is jelent, hiszen a szexuális bűnözők ily módon a korábbinál sokkal könnyebben kapcsolatba léphetnek a gyermekekkel.

A mobilkészülékek tulajdonosai gyakran erőszakos képeket küldenek egymásnak. Ezeket vagy az internetről töltik le (felnőtteknek szóló tartalmak rövid ismertetőit vagy olyan tartalmat, amely megjátszott vagy igazi gyilkosságot, kivégzést, szexuális erőszakos jeleneteket ábrázol), vagy maguk a fiatalok készítik és továbbítják ismerőseiknek.

Ezt a helyzetet szakértők annak tipikus példájaként jellemzik, hogy a technológiai fejlődés túl gyors, a szokásoknak, a "morális kódoknak" nem volt idejük lépést tartani ezzel, s emiatt gyakran rossz célokra használják a technológiát. Mindenképpen szükség lenne valamiféle erkölcsi normarendszer kidolgozására, az internetet szabályzó netiketthez hasonlóan.

Az eddig felszínre került problémák szorosan kapcsolódik az elektronikus kommunikációban megnyilvánuló magánéleti kérdésekhez. Az internet virtuális valósága részben helyettesíti a tárgyi valóságot. Az online elkövetett zaklatás vagy zsarolás nemcsak technikailag könnyebben megvalósítható, hanem erkölcsileg is kevésbé állít gátat az elkövető elé. A mobilinternet elterjedése következtében továbbá az online felhasználók állandóan ki vannak téve a kéretlen levelekkel, kémprogramokkal és más ártó szándékú programokkal történő zaklatásnak.

Viviane Reding információs társadalomért felelős EU-biztos szerint az internettől eltérően a mobiltelefonok személyhez kötődő kommunikációs eszközök. A szülők nehezebben tudják ellenőrizni a telefonokat, mint a számítógépeket. Ezt jelzi az is, hogy egy felmérés szerint a gyermekek 20 százaléka sohasem beszél szüleivel a mobiltelefon használatáról.

Viviane Reding szerint cselekedni kell, biztonságosabbá kell tenni a mobiltelefonokat. A mobilszolgáltatókkal, tartalomszolgáltatókkal, gyermekvédelmi szervezetekkel és más érdekelt felekkel együtt kidolgoztak egy olyan dokumentumon, amelynek alapján az iparág elkötelezi magát a
biztonságosabb gyermekmobilok kifejlesztése érdekében. A mobiltelefont használó kiskorúak védelméről 15 vezető európai mobilszolgáltató egyezményt írt alá Safer Internet Day alkalmából.

A keretmegállapodás alapján az érintett cégek a jövőben nagyobb figyelmet szentelnek a felnőtteknek szánt tartalomhoz való hozzáférés ellenőrzésére, figyelemfelhívó kampányokat rendeznek szülők és gyermekek részére, osztályozzák a kereskedelmi tartalmat "az illem és a megfelelőség" nemzeti
szabványai szerint, következetes küzdelmet folytatnak a mobiltelefonokon megjelenő illegális tartalom ellen.

Egy 2005-ös Eurobaromater-felmérés szerint - amely az EU-tagokra és az akkor tagjelölt országokra terjedt ki - a gyermekek mintegy 50 százaléka használta az internetet a megelőző hónapban. A 0 és 17 év közötti gyermekek 36 százalékának volt mobiltelefonja. Ugyanezen felmérés szerint a szülők kétharmada nyilatkozott úgy, hogy szerinte gyermeke tudja, mit kell tennie, ha kellemetlen helyzetbe kerül a neten, például megkörnyékezi őt egy idegen.


Forrás: Euractiv
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását