2024. április 25. - Márk

Pedagógusok érdekében írtak etikai kódexet

Közéleti és médiaszemélyiségek tízpontos etikai kódexet fogalmaztak meg a közelgő pedagógusnap alkalmából, amelyben többi között az iskolák és a tanítók felelősségét, a pedagógusok munkájának elismerését hangsúlyozzák.
2008. május 26. hétfő 18:11 - Hírextra
Az MTI-hez hétfőn eljuttatott etikai kódex aláírói vallják, hogy az iskolák és a tanítók felelőssége ma rendkívül nagy: a kötelező tananyagok oktatásán túl kiveszik részüket az erkölcsi és állampolgári nevelésből, felkészítenek a felnőtt élet kötelességeire és jogaira, a közösségi együttélés szabályaira, a törvények betartására. A pedagógusok maradandó értéket alkotnak Magyarország és az egész emberi közösség számára - fogalmaznak

A kódex tíz pontja között szerepel, hogy a pedagógusok tudása, elhivatottsága, emberközpontúsága elengedhetetlen a jövő nemzedékének nevelésében és ezáltal egy élhetőbb jövő kialakításában is.

A pedagógus-diák kapcsolat a kölcsönös tiszteletre, egymás elfogadására és megbecsülésére épül; e nélkül nincsen igazi fejlődés.

"Legyenek a pedagógusok mintaképek, akikre az évek múltán is szívesen emlékezünk, s akiknek tanácsait felnőtt korban is hasznosíthatjuk! Tanítsuk meg erre a gyermekeket!" - írják.

Fontosnak tartják emellett a pedagógusok tiszteletét, munkájuk elismerését és megbecsülésüket. A kezdeményezés nem titkolt célja, hogy arra ösztönözzék a diákokat és szülőket: emlékezzenek meg a tanítókról, tanárokról, és köszöntsék őket virággal pedagógusnapon.

A dokumentumot többek között Demján Sándor, a TriGránit Fejlesztési Zrt. elnöke, Schmitt Pál, a MOB elnöke, Csányi Sándor színész, Balikó Tamás, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója, Habsburg Eilika lovas edző, parasport edző, a Rippel-fivérek, Gryllus Dorka színésznő, Frenkl Róbert, a Semmelweis Egyetem Tudományági Doktori Iskola vezetője látta el kézjegyével. A kezdeményezéshez eddig 61-en csatlakoztak.

A pedagógusnapot 1952 óta ünnepelik Magyarországon június első vasárnapján.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását