2020. augusztus 9. - Emőd

A japánok beindulnak

A japán kormány újabb, 3,5 ezer milliárd jenes (24 milliárd euró) ösztönző csomaggal próbálja az akadozó gazdasági növekedést ismét lendületbe hozni.
2014. december 28. vasárnap 14:14 - HírExtra
A program keretében az alacsony jövedelmű háztartások üzemanyag- és vásárlási utalványokat kapnak, a leszakadó régiók pedig központi támogatásban részesülnek. Működésük fenntartásához hiteltörlesztési támogatást kapnak a kis- és középvállalatok. A 2011-es földrengés és szökőár által sújtott régiók kiemelt támogatást kapnak.

Óriási tőkeinjekciókkal, gazdaságösztönző programokkal és szerkezet-átalakító reformokkal fémjelzett kétévnyi "Abenomics" gazdaságpolitika után is óriási kihívások előtt áll Japán.

A monetáris politika agresszív lazításával sikerült áremelkedést előidézni, és kihúzni az országot a gazdaságot évek óta bénító deflációs fázisból. A hatalmas tőkeinjekcióknak köszönhetően a jen gyengült, az exportőrök bevétele emelkedett, a részvényárfolyamok erősödtek. Az áfa áprilisi - 5 százalékról 8 százalékra - emelése azonban megakasztotta a folyamatot, de jövőre a további ösztönző intézkedéseknek köszönhetően a növekedés folytatódására lehet számítani.

Japán az iparosodott országok körében a leggyorsabban öregedő ország. Lakosságának több mint egyharmada 60 év feletti, a választójoggal rendelkezőknek pedig több mint 60 százaléka 50 év feletti. Abban az esetben, ha Japán nem külföldi bevándorlókkal tölti be a keletkező munkahelyeket, a gazdaság termelékenységét kell fokoznia.

Az "Abenomics" gazdaságpolitika mélyenszántó reformokkal készül ezt elősegíteni. Abe Sindzó miniszterelnök reformtörekvései azonban az idősödő lakosság ellenállásába ütköznek, különösen a mezőgazdasági, az egészségügyi szektorban, illetve a kereskedelmi liberalizáció területén.

A japán államadósság jelenleg a GDP mintegy 240 százalékára tehető, ami a legmagasabb arány az iparosodott országok között. Az adósság azonban túlnyomórészt a lakossággal szemben áll fenn, és problémamentesen kezelhető, mert a költségvetési hiányt részben a jegybank finanszírozza, illetve az állampapírok alacsony kamata miatt a törlesztési teher is alacsony.

Szakértők szerint azonban Japán nem lesz képes a végtelenségig "pénzt nyomtatni" és adósságot adósságra halmozni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását