2024. május 13. - Szervác, Imola

Már transzzsírral sem lehet sütni

Amerikában a gyorséttermi láncok egyre egészségesebben kénytelenek sütni-főzni. Tiltólistára kerültek a hidrogénezett növényi olajok, a transzzsírok is a vendéglátóipari használatban.
2007. február 5. hétfő 08:58 - Hírextra

A hétfői Népszabadságban közölt cikk szerint a KFC, a McDonald's, a Starbucks is reformkonyhával próbál minél több fogyasztót szerezni. Egyenlőre az alapoknál kezdik: az egészségre káros sütőolajokat száműzik a konyhából. A politikusok örülnek, az amerikaiak tovább híznak.

A legújabb közellenségnek kikiáltott transzzsír néhány évtizeddel ezelőtt éppen az egészségre károsnak nyilvánított állati zsiradékokat szorította ki. A könnyű növényi (legtöbbször szója-) olajat viszont a tartósítás kedvéért hidrogénnel kezelik, amitől sűrűbb és könnyebben használható. Ám az így létrejövő mesterséges molekulák növelik a káros és csökkentik a hasznos koleszterin szintjét. A világon először Dániában tiltották be a használatukat, most Amerika mellett Kanada és Nagy-Britannia is hasonló lépéseket fontolgat.

Hiába minden szigorítás: a lakosság tavaly 63 milliárd dollárt költött kalóriaszegény, diétás ételekre, további sok-sok milliárdot fitneszprogramokra, cigarettáról való leszoktató termékekre, az egészségbiztosítók mégis több százmilliárd dolláros veszteséget könyvelhettek el. A legfrissebb kormányzati statisztika szerint a betegségek nagyjából 70 százaléka a túlsúlyra, az egészségtelen táplálkozásra és a mozgásszegény életmódra vezethető vissza.

Egészségesen élni nem olcsó mulatság, a legnehezebb helyzetben a szegények vannak. Se idejük, pénzük, kedvük önkorlátozni magukat életük ezen területén is. Ez nem csak amerikai probléma.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását