2024. május 28. - Emil, Csanád

Euró Szlovákiában 2009-től?

A szlovák kabinet legutóbbi ülésén új kormánybiztost neveztek ki az euró bevezetésére való felkészülés irányítására. Szlovákia azt tervezi, hogy 2009-ben már euróval fizethetnek állampolgárai.
2007. február 1. csütörtök 13:16 - Hírextra
Az InfoRádió információi szerint a posztot Igor Barat, a szlovák jegybank jelenlegi szóvivője tölti majd be, aki korábban a közszolgálati televízió riportere, majd prágai tudósítója volt.
Az előző, Dzurinda-kormány idején Ivan Stefanec jelenlegi ellenzéki parlamenti képviselő irányította az euró bevezetésével kapcsolatos feladatokat. Ő azonban a tavaly júniusi választások után lemondott tisztségéről, a kormánybiztosi poszt pedig fél évig betöltetlen maradt.

Jan Pociatek pénzügyminiszter szerint kulcsfontosságú pozícióról van szó, ugyanis az euró 2009. január 1-jére tervezett bevezetéséig már nincs sok idő hátra, és addig még nagyon sok munkát kell elvégezni. Az új kormánybiztos egyik legfőbb feladatának a lakosság felkészítését és jobb tájékoztatását tartja, ehhez nagy segítséget vár a sajtótól is.

Elemzők szerint Szlovákiának jó esélye van arra, hogy teljesítse célkitűzését, és 2009. január 1-jétől az euróval váltsa fel a koronát. Az államháztartási hiányt ehhez még az idén le kell faragni, de várható, hogy sikerül a GDP 3 százaléka alá szorítani, ami megfelelne a maastrichti kritériumoknak. A tavalyi deficit ennél valamivel magasabb volt, a végső szám várhatóan 3,4 százalék lesz. A másik gondot az infláció okozhatja: decemberben éves szinten 3,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, a csatlakozási kritérium viszont ennél jóval alacsonyabb, 2,6 százalékos.

A legutóbbi elemzések szerint a gyors gazdasági növekedés az idén is folytatódik, és megvan az esély arra is, hogy az inflációt sikerül körülbelül két százalékra szorítani. Sok függ az energiahordozók világpiaci árainak alakulásától is, egy olajválság például könnyen keresztülhúzhatja a szlovák pénzügyi szakemberek számításait.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását