2024. május 4. - Mónika, Flórián

Nem épülhet meg a cementgyár

Felfüggesztette a bíróság a Nyergesújfalura tervezett Holcim-cementgyár egységes környezethasználati engedélyének végrehajtását, így a cég egyelőre ha akarná, sem kezdhetné el az építkezést.
2009. július 6. hétfő 10:48 - HírExtra
A Holcim Hungária már évek óta tervezi, hogy felépítse Magyarország legnagyobb cementgyárát a Dorogi-medencében. Szakemberek szerint viszont a tervezett gyár több mint ezer tonna egészségre káros vegyületet, így nitrogén-oxidokat, szálló port és nehézfémeket juttatna a levegőbe. A tervezett gyár ráadásul 75 ezer tonna hulladékot égetne évente, napi 500 kamionnal terhelve a környék amúgy is túlterhelt útjait, a gyárhoz tartozó szállítószalag, illetve a tervezett bányabővítések pedig védett Natura 2000 élőhelyeket semmisíthetnének meg. Mindezek miatt több civil szervezet és környező önkormányzat is bírósághoz fordult, kérve, hogy az Országos Környezetvédelmi Főfelügyelőség által kiadott engedélyező határozatot a bíróság helyezze hatályon kívül. Kérték azt is, hogy a bíróság a döntésig függessze fel a határozat végrehajtását, mivel a megkezdett munkák helyrehozhatatlan károkat okoznának.

A civilek és önkormányzatok érvelése szerint a 76 hektáron meginduló zöldmezős építkezés visszafordíthatatlan károkat okozna, és a kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területeken folyó szállítószalag-építési munkálatok is hasonló hatással járnának. A magyar környezetvédelmi hatóság, mint alperes szerint ezek a hatások, csupán vélelmezéseken alapulnak. A Holcim pedig azzal érvelt, hogy a határozat felfüggesztése nem szolgálna ténylegesen semmilyen környezetvédelmi érdeket, csupán a felperesek presztízsérdekeit. A Komárom-Esztergom Megyei Bíróság azonban a civileknek és önkormányzatoknak adott igazat, és megállapította, hogy ,,a tervezett beruházással kapcsolatos kivitelezési munkák megkezdése az érintett terület tekintetében az élővilág, növényzet körében olyan változásokat eredményezhet, amelyek visszafordíthatatlanok". A most meghozott elsőfokú döntés értelmében a cég a bírósági döntés végeztéig nem kezdheti el a gyár építését.
Forrás: HavariaPress
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását