2024. május 19. - Ivó, Milán

Zarándokok százezrei érkeztek Kerbelába

Szigorú biztonsági intézkedések mellett több százezer síita zarándok gyűlt össze kedden az iraki Kerbala városában egy vallási ünnepre. A városban élőket az elmúlt években több támadás is érte, így a ceremóniák idejére a rendőrség több mint tízezer rendőr
2007. január 30. kedd 12:04 - Hírextra
Minden gyanúsnak tűnő zarándokot átkutatunk, és a rendőrök szigorúan be fogják tartatni a törvényeket, mondta el Kerbala város rendőrségi szóvivője. Eddig nem jelentettek semmilyen incidenst a városból, mondta el a város kormányzója.

Keddig több mint másfél millió zarándok érkezett a városba, hogy megemlékezzenek a síiták egyik legszentebb alakjáról, akit 680-ban Kerbalában végzett ki egy szunnita kalifa. Kedden van az ünnepségsorozat legfontosabb eseménye, az Asúra (tizedik), ami az iszlám holdnaptár első hónapjának tizedik napjára esik. A síiták ekkor emlékeznek Mohamed próféta unokájának, imám Huszeinnek mártírhalálára - ehhez az eseményhez kötik a vallásirányzat kezdetét.

2004-ben az Asúra ideje alatt 170 ember halt meg több merényletben Bagdadban és Kerbalában, 2005-ben pedig 44-en vesztették életüket egy támadásban Kerbala városában.
Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását