2024. május 7. - Gizella

Japán a varjak árnyékában

A nyugati életstílus terjedése miatt egyre több a szemét Japánban és vészesen elszaporodtak a varjak. A ganéjevő fekete madarak már a telekommunikációs infrastruktúrát is veszélyeztetik; az utóbbi két évben Tokióban majdnem ezernégyszázszor vágtak át üveg
2008. május 13. kedd 15:54 - Hírextra
Az áramellátásban és a közlekedésben is zavarokat okoznak; a félmillió lakosú Kagosimában például csak tavaly háromszor volt áramszünet villanyoszlopon rakott varjúfészek miatt.

A helyi elektromos művek varjúelhárító kommandója hetente kétszer járőrözik. Három év alatt hatszáz fészket szedtek le az póznákról, de a madarak nem hagyják magukat. Újabban álfészkeket raknak, amelyekben nem lakik varjú, arra valók, hogy félrevezessék az őröket. "Cselezni próbálnak" - mondta Kjutoku Kazuhide, a cég igazgatóhelyettese. "Nem akarják átengedni a területet az embernek."

Az ország északnyugati részén, Curuokában 7 ezer varjú szállta meg a városi parkot és a park melletti iskola kertjét. A madarak gyakran berepülnek az épületbe és rájárnak a gyerekek uzsonnájára, az udvarra pedig csak esernyővel lehet kimenni a sűrűn hulló madárürülék miatt. A városvezetés nyers hússal tömött csapdákkal igyekszik megtizedelni a populációt.

A csapdás technikát Tokióban vezették be először. A japán fővárosban a nyolcvanas évek végén nagyjából hétezer varjú élhetett. 2001-ben 36 400 példányt számoltak össze a parkokban. Akkor vezették be a varjúirtó csapdákat azzal a céllal, hogy a felére csökkentsék a varjak számát. Ornitológusok szerint a madarak állnak nyerésre; a varjúpopuláció nagysága ma már közel jár a 150 ezerhez.

A nagy testű, hangos és agresszív varjak a tokiói állatkertből kölyök prérikutyát és kiskacsát is loptak már, és nem egyszer fordult már elő, hogy kisgyerekek kezéből próbáltak cukorkát lopni és véresre tépték a gyerekkezeket.

Szakértők szerint a varjak elszaporodását a nyugati életmód terjedésének hatására megugró szeméttermelés, azaz a varjúeleség bősége okozza. Az egyetlen hatékony ellenszer a madárirtás, ami az erőszakmentességre és a természettel való harmonikus együttélésre büszke japánoknak erkölcsi dilemmát okoz. Környezetvédő szervezetek támadják is a hatóságok kemény fellépését. "Ha egyszer elkezdődik a varjúirtás, akkor nincs megállás" - mondta Goto Micsijo, a Jamagata Egyetem ornitológusa, aki erőszakmentes megoldások, a madarak befogása és áttelepítése mellett érvel.

2001 óta 93 ezer varjú esett bele a Tokióban telepített csapdákba. A madarakat halálosan mérges gázzal töltött szemeteszsákokba gyömöszölték. Szatou Naoki, a tokiói városháza illetékese szerint "régen békében élt együtt varjú és ember, most pedig egymásnak esett a két faj." A varjúvészt elhárító intézkedések fő koordinátora hozzátette, hogy "csak az aranykort, a békés koegzisztencia idejét akarjuk visszahozni" - áll az International Herald Tribune című lap tudósításában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását