Dobd a szivacsot a mikróba!
A Florida Egyetem kutatói szerint az otthoni ételmérgezések megelőzhetőek lennének, ha a mosogatószivacsokat naponta két percig mikrohullámú sütőben melegítve sterilizálnánk. Az eredmények alapján ez ugyanis elegendő ahhoz, hogy a hőhatás megölje a szivac
2007. január 25. csütörtök 12:13 - Hírextra
A kutatócsoport többféle kórokozót tartalmazó szennyvízkeveréket készített, amelyben a székletből származó baktériumok, vírusok, paraziták és baktériumspórák is voltak, majd ezekbe mártották a konyhai szivacsokat, illetve dörzsiket. A szennyezett mosogatóeszközöket ezután különböző ideig mikrohullámú sütőben melegítették, majd megvizsgálták a hatást.
Kiderült, hogy két percnyi mikrózás is elegendő ahhoz, hogy a baktériumok 99 százalékát sikeresen elpusztítsa: az emberi bélcsatornában is megtalálható Escherichia coli nevű baktériumok közel 30 másodperc után elhaltak, négy perc elteltével pedig a talajjal érintkező zöldségekben gyakori, a sugárzást és a hőt jól tűrő Bacillus cereus spórák is teljesen megsemmisültek.
Nagy Britanniában évente egymilliónál is több ember él át kisebb-nagyobb ételmérgezést. Az ételmérgezés forrása leggyakrabban a mosogatószivacs és a konyhai törlőruha, mivel itt telepednek meg a nyers tojásból, nyershúsból és a növények táptalajából származó baktériumok és vírusok, amelyek kedvelik a nedves környezetet. A mosogatószivacsok tetemes mennyiségű baktériumot tartalmaznak, igen gyakori például a már említett Coli baktérium, vagy a hasmenéssel járó szalmonellás fertőzések kórokozói.
A háziasszonyok a szivacsokat is gyakran kimossák, pedig a tanulmány eredményei alapján hatékonyabb lenne, ha a mosogatáshoz használt eszközöket a mikrohullámú sütőbe tennék, mivel ez a mosogatógépekkel ellentétben valóban fertőtlenítő hatású, és rendszeres alkalmazás esetén napi két perc melegítés is elég. A mikrohullámú sütő fertőtlenítő hatását nem a sugárzás, hanem a hő okozza, ezért a szivacsokat érdemes nedvesen betenni, nehogy a száraz anyag meggyulladjon - olvasható a BBC hírportálján.
A kutatócsoport a Journal of Environmental Health c. folyóiratban számolt be az új eredményekről.
Forrás: MTI