2024. április 26. - Ervin

Az elrettentő példa

Gyakran jelent dilemmát az ember életében, hogy intolerancia ellen lehet-e intoleranciával harcolni. Sokak szerint nem (inkább a baloldalon), sokak szerint igen (inkább a jobboldalon). Kivételek persze vannak. A Magyar Demokratikus Charta elveit Iványi Gá
2008. szeptember 22. hétfő 19:09 - Kőrösi Viktor Dávid
Fogyatékos?

Iványi Gábor metodista lelkész, keményvonalas SZDSZ-es. Azt, hogy liberális, egy kicsit félve írja le az ember az SZDSZ-szel kapcsolatban, azonban Iványi a chartás nekibuzduláson tanúbizonyságát tette annak, hogy ő nem liberális, csak valami nagypofájú médiaszereplő, valamifajta szellemi fogyatékkal. Normális-e az az ember, aki elmegy egy kirekesztés-ellenes, toleranciapárti tüntetésre, ott felszólal, s a legintoleránsabb, legkirekesztőbb módon mocskolja a turult?

Iványi és a tolerancia
A turulra utalva [Iványi] fájlalta, hogy tucatszám emelnek szobrot a "dülledt szemű mesebeli tojószárnyasnak".

Forrás: Magyar Nemzet
A kérdés persze nem csupán a „turul pro és kontra” sémájában ragadható meg. A jobboldali sajtónak ugyanis esze ágában nem volt a teljes beszédet leközölni, csak az inkriminált részt (ld. keretes írásunkat), a baloldali sajtó pedig a rosszabb időkre emlékeztető cenzúrával lapít Iványival kapcsolatban. Gyárthatnánk akár némi összeesküvés-elméletet is azzal, hogy feltételezzük: ha a balsajtó számára nem lett volna vérgáz a turul mocskolása, akkor azért nem lenne akkora a hallgatás. Márpedig be kell látnunk, Iványi beszólása az elhangzás pillanatában lenullázta az osztogatott nemzeti zászlókat, meg a (balos terminológiával élve:) „magyarkodást”. (Kinézetre egyébként egy jobbos rendezvényi s lehetett volna a charta-tüntetés, annyi volt a nemzeti szín. Ami persze nagyon helyes, bár a külsőség mellé érezni sem árt annak a lényegét és jelentését. Ugye, Iványi?)

Racionális?

Arról nagyon régóta folyik a vita a politikatudomány berkein belül, hogy az ember alapvetően racionális-e. Magyarországon a kérdés hatványozott, hiszen már ’80-as években is az egyik legziláltabb, legatomizáltabb társadalom voltunk a világon, amely helyzet egyébként nem valószínű, hogy máig sokat javult volna. Úgy fest, lelkészünkbe annyi önmérséklet nem szorult, hogy tudja: ha a turult nekiáll piszkálni, akkor abból botrány lesz. Függetlenül annak szövegkörnyezetétől. Márpedig egy olyan mondatot, miszerint a turul dülledt szemű tojómadár, nem nagyon lehet ősi jelképünkre vonatkozóan pozitívan értelmezni.

Iványi buta vagy uszító?

Iványinak úgy fest annyi esze sincs, hogy tudja: azok szájából, akik számára a turul jelent valamit, ezek után mindenféle jelzővel lesz illetve, de pozitívval biztosan nem. Mint volt SZDSZ-es képviselő azért tudhatná, hogy ha ő mond baromságot, akkor abból az SZDSZ-re is fröccsen. És bizony, mint tóra- és egyéb zsidókérdésekben általában felszólaló „szakértő” azzal is számolhatott volna, hogy az irányában tanúsított ellenszenvből a zsidóságnak is kijut. Ha Iványi ezzel nincs tisztában, akkor szimplán buta. Ha pedig tisztában van a vonzatokkal és direkt provokálja a nemzeti érzelmű magyarokat, akkor uszító és megosztó.

Kevesebb Iványi, több nyugalom!

Lényegtelen: az iványik miatt tart ott ez a társadalom, ahol. Az iványik miatt nem lehet komolyan venni egy darab baloldali toleranciatüntetést sem, mert az iványik járatják le a tolerancia, liberalizmus, szabadság, megértés stb. jelszavakat, s tolnak embereket abba az irányba, ami ellen küzdenek. Igaz, a „barna eső”, meg a szélsőjobboldal elleni fellépés eltúlzott, mert egyik sem össztársadalmi probléma (ellentétben például a mélyszegénységgel, ugyebár). A randalírozókat el kell kapni, s el kell zárni, ami nem társadalmi, hanem inkább rendőrségi kérdés. De ha már feltétlenül rettegünk attól, hogy egyre több utcakődobáló vadállat van az utcán, akkor a baloldalnak előbb magába kell néznie, s a szélsőséges elemeket legelőször magából kell kivetnie.

A baloldal hangadói sokszor űztek sportot abból, hogy az ősi magyar, nemzeti szimbólumokat járatják le. (Ennek a következménye persze nem az, hogy nem viszik utcára az árpád-sávos zászlót, hanem az, hogy még többen viszik az utcára.) Ez pedig a másik indok arra, hogy a józanul gondolkodó szociáldemokraták és liberálisok kivessék magukból az iványigáborokat.

Szimbólum és közösség

Iványi elmehetne szlovák szélsőségesnek
"A területünkön eddig sokkal több turulnak nevezett magyar papagájt avattak fel, mint a szlovák államiságot jelképező, a nemzetünk hazafias szellemét ébresztő kettős keresztet" - mondta a szlovák soviniszta pártvezér, Ján Slota.

Forrás: 168 Óra
Lehet, hogy ez sokaknak nem teszik, de attól még így van: szimbólumok nélkül nincs közösség. Aki számára tehát Magyarország a dülledt tojómadár, meg az x millió fasiszta országa, az hallgasson. Ha pedig nem tud, akkor – a miniszterelnök szavaival élve – menjen el innen. Ezt a közösséget viszont semmilyen formában ne frusztrálja tovább.

A szimbólumok nem csupán egy konzervatív, keresztény magyarságot jelenetek. A magyarságot a maga egészében, sokszínűségében fejezik ki: konzervatívokkal, liberálisokkal és szociáldemokratákkal, radikálisokkal és mérsékeltekkel, keresztényekkel és zsidókkal. Aki tényleg e nemzet fejlődésében érdekelt, az egy darab iványigábort sem engedhet meg magának. Az álbaloldaliság, áltolerancia, álliberalizmus elrettentő példájaként sem.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását