2024. május 6. - Ivett, Frida

Fodor harca a túlélésért

Fodor Gábor a túlélésért küzd. Várható volt, hogy a parlament elbukott feloszlatási kísérlete után nagy bajban lesz: a vaskalapos liberalizmus és a jobbra-balra felváltva való ki-, illetve beszólások alapból ellentmondásossá teszik a munkásságát. Elvek né
2008. szeptember 18. csütörtök 07:59 - Kőrösi Viktor Dávid
Vérszem

Fodor Gábor az SZDSZ nem régen megválasztott elnöke, aki Kóka Jánost váltotta a székben. Az azóta eltelt időszak eléggé felemásan sikerült, Fodor mintha egy kicsit közelebb vitte volna a pártját a rendszerváltó gyökereihez, legalábbis mentalitásban. Kicsit. Mintha.

Az, ahogy az MSZP-vel, illetve Gyurcsány Ferenccel tengelyt akasztott kétségtelenül szimpatikus lépés volt a jobboldalon, két okból. Először is azért, mert a jobboldalon nem kifejezetten szeretve tisztelt Gyurcsánynak „végre alápörköltek a saját táborában”, másfelől pedig azért, mert úgy tűnt, hogy egy előrehozott választás illúziójából nagyobb eséllyel lehet valóság, tekintettel a kisebbségi kormány kisebbségi mivoltára. Persze, a jobboldal, azon belül a Fidesz vérszemet kapott, azonban kifelejtette a kalkulációkból, hogy attól, mert a kormány kisebbségben van, még az ellenzéki Fidesz nem biztos, hogy többséggel rendelkezik – azonban a parlament feloszlatásával kapcsolatban számítottak a Fodor-vezette SZDSZ-re, ami ha nem is tűnt valószínűnek, de legalább annyira valószínűtlennek sem, mint korábban.

Fideszes SZDSZ

A helyzet tehát úgy változott, hogy Fodor az SZDSZ-en belül túlságosan fideszes lett, míg a Fidesz szemében maradt SZDSZ-es. Ez utóbbit erősítette, hogy ő maga is nemmel szavazott a parlament feloszlatására, holott Gyurcsány Ferencet korábban illegitimnek minősítette. A jobboldal szemében ez köpönyegforgatás, a baloldal értetlenkedhet, hogy Fodor tulajdonképpen mit is akar, egyébként pedig inkább úgy tűnik, hogy az SZDSZ elnöke vereséget szenvedett a Gyurcsányt pozícióban tartani óhajtó vonallal szemben.

Demszky útján

Demszky: Fodor menjen az MSZP-be!
A pártelnöki posztért a két nagy párt közötti egyenlő távolság elvét valló Demszky Gábor főpolgármester, az SZDSZ legsikeresebb politikusa és az 1993-ig a Fideszben politizáló, az akkor inkább a szocialistákhoz húzó Fodor Gábor csapott össze. Demszky az eleve esélytelennek tartott Fodornak a kampány hevében egyszer azt tanácsolta, hogy át lehet lépni az MSZP-be.
A tisztújításon Demszky szerint megválasztásán múlik, hogy az SZDSZ kiesik a parlamentből, vagy újra sikeres párttá válik; a szocialistákkal való szövetséget előirányzó programnak az lehet a következménye, hogy az SZDSZ-nek nem lesz jövője ebben az országban. A jelölt legfőbb célkitűzésének nevezte, hogy nyílt és tisztességes versenyben legyőzze Orbán Viktort és megakadályozza, hogy az MSZP abszolút többséget szerezzen.
Forrás: Index.hu
Az SZDSZ korábban már próbálkozott olyan elnökkel, aki az egyértelmű baloldali elkötelezettség helyett (bal)középre szándékozott húzni a pártot. A mai politizálását figyelve meglepődhetünk, hogy ez éppen Demszky Gábor tiszavirág-életű elnöksége alatt történt – majd gyorsan meg is bukott. Érdekes módon akkoriban Demszky nagy ellenfele, s legfőbb kritikusa éppen Fodor Gábor volt, aki kijelentette: az MSZP-től és az Fidesztől való egyenlő távolság egyenes utat jelent a bukás felé.

Fodor elvei is változnak. Ma éppen ő járja Demszky útját. Az egy dolog, hogy valaki az önálló arculatot másképp képzeli el, ez viszont nehéz úgy, hogy a célról nincs jövőkép. Márpedig Fodor jelenleg úgy tűnik, mint aki szerint a jelenlegi helyzet nem jó, de azt nem tudja, hogy mi kellene helyette.

Felemás (v)iszonyok

Említettük a Fideszhez való viszonyt: egyik oldalon ott van az előrehozott választások esélye, a tárgyalókészség, másfelől pedig az a bizonyos nem szavazat. A baloldalon Gyurcsány Ferenc minden bizonnyal szívesebben vette volna hűséges találmánya, Kóka János elnökségét, ő minden valószínűség szerint nem lett volna ennyire kiszámíthatatlan, mint Fodor Gábor. Ezt persze nem csak a miniszterelnök sajnálja, hanem sokan az SZDSZ-ben is (lásd keretes írásunkat).

Kiszámíthatatlan elvek?

Csécsei Béla, liberális polgármester levele Fodornak
Mi mindannyian úgy gondoltuk, hogy azért kell kilépnünk [a koalícióból], mert elveink és programunk a koalíción belül nem nyernek elégséges teret. Ám most programunk sincs. Illetve tán megint van. Ugyanaz, mint három hónapja: adócsökkentés, költségvetési egyensúly, cserébe költségvetés. Igen ám, csakhogy ezt a programot Te három hónapon keresztül negligáltad. És az az érzésem, hogy most sem jókedvedben porolod le, hanem egyszerűen csak azért, mert nincs másik. Mert ugye az azért nem program, hogy le Gyurcsánnyal, és jöjjön a szakértői kormány?
A kiszámíthatatlanság egy politikusnál nem biztos, hogy mindig előny (néha persze az). Fodorra, mint az elveihez végsőkig ragaszkodó politikusra emlékezhetünk, amit alapvetően agyoncsap az, hogy az elvekhez való ragaszkodás a legkevesebb esetben jár együtt a kiszámíthatatlansággal. A politikai elvek pontosan azt a kiszámíthatóságot nyújtják, amely megteremti a vele való társadalmi azonosulás lehetőségét. Elvek nélkül nincs politikai szféra, ezért nincs a politikától függetlenedni tudó „szakértői kormány”, s ezért csupán délibábos ábránd a politikamentes szakértőkben (régi kommunista retorikával: technokratákban) való hit.

Hogy az elvekkel mit lehet elérni? Ehhez először azt kell megnézni, hogy hosszú távon fenntartható-e a teljes társadalom lefedésének a vágya. A válasz igen, bár a magyar politikai kultúrában ez egyelőre kérdéses. A néppártiság nyílt meghirdetése óta a Fidesz még nem nyert választást, az MSZP pedig annak „köszönhetően” hever romokban, hogy a miniszterelnök a teljes társadalom számára leígérte a csillagokat az égről, amiből aztán megszületett az „őszödi beszéd”.

Balliberális rétegpárt

Az SZDSZ Budapest-központú rétegpárt, amely a liberalizmus erős hangoztatásával juttatta be magát a parlamentbe. Az elmúlt 15 évben azonban a liberalizmus Magyarországon összemosódott a baloldallal, vagy legalábbis elég nehéz elképzelni „nem baloldali” liberalizmust. Demszky és Fodor a középre húzással egy berögzült képet készül(t) összetörni, aminek például lehet az a következménye, hogy az SZDSZ szavazói elbizonytalanodnak.

Az elvek tehát nem jelentenek radikális változást. Ha pedig igen, akkor ott a párt és a vezető nem passzol.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását