2024. május 7. - Gizella

A piacgazdaság mint szent tehén

Egy piacgazdaságban az államnak nincs lehetősége belenyúlni a gazdasági folyamatokba. Aki tud megél, aki nem tud... Az állam ne támogasson senkit, mert ezzel beavatkozik a szabad piacba. Aki támogatásra szorul, az próbáljon a saját hibáin javítani, s ne a
2008. szeptember 10. szerda 09:59 - Kőrösi Viktor Dávid
Piacgazdaságban élünk, annak szabályait pedig magunkévá kell tenni. Erre nem csak a honi (általában: liberális) politikai elit nagyobb része sarkall miket, hanem a nemzetközi környezetünk is. Az Európai Unió inkább mint gazdasági egység működik, ezen elvei pedig azon kevesek közé tartozik, amelyeket komolyan is vesz, szankciókkal büntet.

Következmények

Magyarországnak és a világnak a szabad piac nem káros. A magyar társadalomban gyakran érezhető ellenszenv nem a szabad piacnak szól, hanem a szabad piac egy rosszul kivitelezett magyar verziójára. A szabad piaccal való elégedetlenségnek pedig nem csupán a belpolitikát érintő következményei vannak. A társadalmi elégedetlenség ugyanis kihat a közösség több szeletére is, így például a gyermekvállalásra, ebből fakadóan – közép távon – a költségvetésre, kihat a magyar demokráciára, s más országokhoz való viszonyunkra is. Az Egyesül Államok irányában tanúsított, rendszerváltás óta folyamatosan csökkenő szimpátia valószínűleg betudható ennek is.

Hayek és Keynes

Friedrich August von Hayek
A II. világháborút követően Hayek laissez-faire elveivel szemben az állami beavatkozást követő tanok, különösen Keynes követőivé váltak divatossá közgazdász és gazdaságpolitikai körökben. Hayek kikerült a közgazdasági gondolkodás fősodrásából. Hayek következetes közgazdasági eszméi a keynesi ihletettségű gazdaságpolitika kudarcát követően az 1970-es években újra népszerűvé váltak. 1974-ben megkapta a Nobel-díjat.
Forrás: Wikipedia
A gazdaság teljes szabadságának hayeki ideája a második világháború után megbukott, átadva a helyét a keynesi gazdaságpolitikai felfogásnak, amely a szabad piac mellett egy markánsabb állami beavatkozást tartott szükségszerűnek. Az USA 32. elnöke, Franklin D. Roosevelt New Deal programja állami beavatkozással lendítette fel az Egyesült Államok gazdaságát, többek között nagyszabású útépítésekbe, vagy a Tenessee-völgy helyreállítását foglalta magában. Hayek nézetei a ’70-es években újra népszerűvé váltak, s – régiótól függő intenzitással, de – azóta is tart a diskurzus arról, hogy milyen az állami beavatkozás helyes mértéke egy piacgazdaságban.

Szlovákiában másként gondolják

A szabad piacnak nem szabad kizárnia az állami beavatkozás lehetőségét – amennyiben arra szükség van. Ezt így gondolja a szlovák miniszterelnök, Robert Fico is, aki éppen most készül letörni a gázárakat, nem feltétlenül „piacbarát” módszerekkel. Az egyik napilap írása szerint Fico „felszólította a Szlovák Gázművek (SPP) igazgatótanácsában többségben levő E.O.N Ruhrgas és a Gaz de France illetékeseit, hogy vonják vissza a kisfogyasztói gázárak októberi, 20 százalékra tervezett emelésére vonatkozó javaslatukat”. Hogy befolyásuk legyen a gázárakra, még a kereskedelmi törvényt is módosítanák. Ezzel nem kizárt, hogy Szlovákia újfent kivívja az EU rosszallását, ahogy azt a postaszolgáltatások egy részének monopolizálása miatt már megtette – az Európai Bizottság trösztellenes eljárás alá vonta Szlovákiát.

Mindenesetre Fico szemmel láthatóan nem törődik a nemzetközi „elvárásokkal”, ahogy nem törődött akkor sem, amikor beemelte a Szlovák Nemzeti Pártot, ezzel a magyargyűlölő Jan Slotát a kormányba. Fico népszerűsége azonban szárnyal, mindemellett pedig a szlovák gazdaság pedig stabil.

Az USA-ban is másképp gondolják

Az Egyesült Államok kormányzata megmentette a két óriási jelzáloghitel-intézetet, a Fannie Mae-t és a Freddie Mac-et. Előbbi negyedévi vesztesége több mint 3,5 milliárd dollárra rúgott. Ahogy az egyik elemzés szólt: „a Freddie Mac és a Fannie Mae nem csupán 70%-át birtokolja az USA jelzálog-piacának. Ők maguk az USA jelzálogpiaca” – tönkremenetelük komoly gazdasági következményekkel bírt volna. Az USA a világ legstabilabbnak tartott piacgazdasága, s mégsem félnek állami kézzel belenyúlni a gazdasági folyamatokba. A piacgazdaság tehát az USA-ban sem szent tehén, a lényeg nem a piac teljes szabadsága, hanem a gazdasági fejlődést biztosító piaci szabadság, amihez gyakran szükséges az állam beavatkozása is.

New Deal
A New Deal három R-je (relief, recovery, reform) a társadalom perifériájára szorultak és a válság által legsúlyosabban érintettek számára is megváltást ígért. Négynapos bankzárlatot rendelt el, új banktörvényt vitt keresztül a kongresszuson, megtiltotta az arany kivitelét az országból. A bankok újbóli megnyitását engedélyhez kötötte, így helyreállította a bankokkal szemben megcsappant bizalmat. Az inflációs gazdaságpolitika jegyében leértékelték a dollárt.

A munkanélküliség megszüntetésére létrehozták a polgári tartalék hadtestet (CCC), a munkások táborokban laktak, ingyen étkezést, szállást, egyenruhát és napi 1 dollár zsebpénzt biztosítottak számukra. A program keretében erdőket ültettek, utakat, hidakat építettek, folyószabályozást végeztek. Megalakult a közmunkaügyi hivatal is, melynek feladata a közmunkák szervezése volt.

A mezőgazdaság fellendítése érdekében csökkentették a vetésterületet és az állatállományt, a farmereket kárpótolták és haladékot kaptak adósságaik visszafizetésére. Az iparban megteremtették a tisztességes verseny feltételeit, meghatározták a maximális munkaidőt és a minimális munkabért. Trösztellenes törvényeket fogadtak el, jelentősen megnyirbálták a vállalatok jogait és kiváltságait.

A láthatatlan kéz politikáját a cselekvő állam koncepciója váltotta fel, megkezdődött a társadalombiztosítási rendszer kiépítése, a munkások védelme állami feladat lett. A szociális intézkedések jegyében elkezdődött a munkanélküliek segélyezése, létrejött a Szövetségi Gyorssegélyező Hivatal (FERA).
Forrás: gazdasag.ma.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását