2024. április 30. - Katalin, Kitti
Több mint négy hónappal a katasztrófa után kiderült: a vörösiszap jelentős károsodást okoz az emberi szervezetben. A Zöld Baloldal nyílt levelet intézett az ügyben Orbán Viktorhoz. Kalocsai Kingával, a párt alelnökével beszélgettünk.
2011. február 17. csütörtök 06:17 - Hassan Szihám
Mit mértek fel a vizsgálatok során?

A Transform Europe felajánlásával lehetővé vált, hogy laborvizsgálatokon vegyenek részt azok az emberek, akik a vörösiszapos térségben élnek, vagy a katasztrófa kapcsán sok időt töltöttek ott. A Zöld Baloldal összeszedett nyolc embert, akikkel elmentünk egy bécsi laborba. A vizsgáltak közt voltam én is, aki mintegy negyven napot töltött az érintett térségben, rajtam kívül helyi lakosok voltak a legkülönbözőbb életkorból, és az iszap által eltérő mértékben érintett területekről. A labor a króm-, a nikkel-, a kadmium-, a higany- és az arzénszintet mérte fel. Emellett a Gamma GT-szintet is vizsgálták, ami a májfunkciókat mutatja.



Milyen eredmények születtek?

Nyolc emberből nyolcnak a normálisnál több kadmium, négynek pedig több króm volt a szervezetében. Emellett szintén négy embernek volt magas a Gamma GT szintje, közülük háromnak jóval magasabb a határértéknél. Az egyik fiatal fiúnak, aki segített az iszap eltakarításában az arzénszintje is rendkívül magas volt. Az ő eredményei lettek egyébként a legrosszabbak. Neki egyébként arról is van orvosi papírja, hogy a munkálatok közben, ahogy belélegezte a lúgos port, megégett a tüdeje.

Milyen károkat okoznak a szervezetben ezek az anyagok?


Ezek a nehézfémek elvileg kitisztulnak előbb-utóbb a szervezetből. Viszont ha továbbra is ott élnek az érintettek, akkor ezek az értékek stagnálnak vagy növekszenek, ami például az arzén esetén hosszútávon akár halált, a króm és a kadmium esetén pedig idegrendszeri megbetegedéseket okozhat.

A légúti megbetegedések és az asztma sajnos már most elterjedt a lakosság körében, és félő, hogy ez akár a tüdőrák kialakulásáig fajulhat, ha nem tesznek semmilyen óvintézkedéseket. Ráadásul ha most ilyen rossz eredményeket kaptunk a téli időszak után, amikor nyilván nem volt olyan nagy a por, mint például tavasszal, a helyzet a száraz idő beköszöntével ennél rosszabbra is fordulhat.

Ezek a szervezetbe került nehézfémek biztosan mind a vörösiszapból származnak?


Elméletileg a vörösiszapban nem kellene krómnak vagy kadmiumnak lennie. Ebben azért van, mert ezekbe a tározókba a környék egyéb gyárai is hordták a szemetüket, így például az üveggyár is. Ezek az anyagok éppen az üveggyár melléktermékeiből származnak. Teljesen jogszabályellenes, hogy a vörösiszapot ilyen módon tárolták.

A katasztrófa sújtotta térségben létesítettek korábban egy egészségügyi centrumot. Ott nem készítettek felméréseket ezekre az anyagokra nézve?


A helyiek beszámolói szerint ott tüdőszűrést, és általános laborvizsgálatokat végeznek. De azokat a vizsgálatokat pont nem végzik el, melyeket mi most megnézettünk Bécsben. Itt csak a vércukor- és a kalóriaszintet nézik, aminek – valljuk be – nincs túl sok köze az iszaphoz.

A Zöld Baloldal nyílt levelet írt ezügyben Orbán Viktorhoz. Mit tartalmaz ez a levél?


A nyílt levélben egyrészt azt kértük, hogy mindenkit vizsgáljanak meg, és mérjék fel ezeknek az anyagoknak a szintjét a szervezetükben. Másrészt kértük, sürgősen kezdjenek valamit azokkal az emberekkel, akiknél az orvosi vizsgálatok károsodást mutatnak ki, és biztosítsanak számukra hasonló körülményeket, mint amilyenek között éltek az iszapkatasztrófát megelőzően.

A lakosságnak állami segítségre van szüksége, hiszen a mostani bécsi kivizsgálás után is csupán egyetlen családnak volt lehetősége elköltözni. A helyiek nem tudják eladni házukat, annyi megtakarítással pedig nem rendelkeznek, hogy egy másikat tudjanak venni valahol máshol. A bécsi orvosok is azt javasolták, hogy mindenképpen költözzenek el az emberek az érintett területről, és egy másik településen folytassák életüket.

Milyen válaszlépésre számítotok Orbán Viktortól?

Nem vagyok benne biztos, hogy a miniszterelnök úr reagálni fog levelünkre, csak remélni tudom, hogy tesz valamit, mivel nagyon súlyos következményei lehetnek, ha ezek az emberek itt maradnak. Lehet, hogy nem holnap, hanem öt vagy tíz éven belül.

A Zöld Baloldal nyílt levele Orbán Viktorhoz
Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A Zöld Baloldal segítségével január 13-án nyolcan vettek részt a katasztrófa sújtotta térségből vér- és vizeletvizsgálaton egy bécsi laboratóriumban. Az eredmények lesújtóak lettek, megmutatják, hogy az iszapban található fémek bekerülnek az emberek szervezetébe. A bécsi laborvizsgálatokon nézték a higany-, kadmium-, króm-, nikkel- és arzénszintet az emberek szervezetében, ezenfelül a Gamma GT szintet az emberek vérében. Nyolc emberből nyolcnál eltérés mutatkozott a normálistól a kadmium szintben, nyolc emberből négynél a krómban és nyolcból négy embernek magasabb lett a Gamma GT szintje (ez utóbbi elsősorban májkárosodásra utal). Egy fiatalembernél az arzén vizsgálatakor is jóval nagyobb eltérés mutatkozott. Az eredményeket a levélhez mellékelem a nevek megjelenítése nélkül.
A fentiek alapján felszólítom a magyar kormányt, hogy azonnali hatállyal kezdje meg az érintett településeken a teljes lakosság kivizsgálását és végeztesse el ugyanazokat a laborteszteket, amelyekre Bécsben került sor. Felszólítom továbbá a magyar kormányt, hogy minden károsultnak – az érintett településeken mindenki károsultnak számít, akinek be kell lélegeznie a vörösiszap-port, azaz minden lakos – adja meg a lehetőséget az elköltözésre egy másik településre hasonló körülmények közé, mint amilyenben a katasztrófa előtt élt!
Itt emberéletekről van szó, arról van szó, hogy megadja-e lehetőséget a kormány a károsult gyermekeknek, hogy rendes, igazi gyermekkoruk legyen, amit a friss levegőn tölthetnek el, nem egy kórházban – mert erre is megvan az esély az adatok alapján.

Remélem, hogy a Miniszterelnök Úr mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a károsultak teljes, egészséges életet élhessenek.

Kalocsai Kinga
A Zöld Baloldal alelnöke

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Lakos György
2011. március 13. 19:31
Mai napig nem kaptam meg a bécsi labor címét, kezdem azt hinni: vagy nem veszik komolyan a mentés során milyen kockázatot vállaltam önként, és ennek minimális megbecsülése lenne, ha velem is elvégeznék azokat a vizsgálatokat, vagy kamu az egész....Lakos György
Lakos György
2011. március 1. 02:23
Én október 4.-én délután a Kolontári Malom utca 15-ben kezdtem a mentés, abban a házban, amelyet elsőként ért el az ajkai 10-es tározóból lezúduló vörösiszap. Három hónapon gyakorlatilag naponta ott voltam, azóta is hetente 2-3 szor járok le. A kitelepitések alatt is ott voltam a halálzónában. Tehát többet kaptam, mint a helybenlakók. Szeretném ha velem is elvégeznék azokat a laborvizsgálatokat a bécsi laborban, amit a cikk emlit. Megkaphatom a labor elérhetőségét. Köszönettel. Lakos György mentési koordinátor felelosallattarto@gmail.com
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását