2024. május 10. - Ármin, Pálma

Bajnai és a "reménytelenség 50 napja"

"A reménytelenség ötven napja" - így értékelte a Bajnai-kormány eddigi tevékenységét Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján.
2009. június 3. szerda 17:03 - HírExtra
"A Bajnai Gordon vezette szocialista kormány eddigi hivatalban töltött időszaka a reménytelenség ötven napját jelentette Magyarország, a magyar emberek számára" - mondta a Fidesz elnöki stábjának vezetője reagálva arra, hogy szerdán a miniszterelnök is értékelte kormánya eddigi ötven napját.

Bajnai Gordon azt mondta, az elmúlt ötven napban a "cselekvés kormánya" visszavitte Magyarországot az egyensúlyi pályára. A kormányfő véleménye szerint az eddig meghozott intézkedések stabil alapokat teremtenek az ország hosszú távú fejlődéséhez, és a válságból való kilábaláshoz.

Szijjártó Péter ezzel szemben azt mondta: a Fidesz szerint az elmúlt ötven nap alatt az MSZP-csomag veszélybe sodort újabb 200 ezer munkahelyet - miután 120 ezer állás már a válság félrekezelésének áldozata lett -, értelmetlen megszorításokkal sújtotta a családokat, és adóemelésekkel megfojtotta a gazdaságot.

A fideszes politikus a megszorítások közé sorolta a 13. havi nyugdíj elvételét, a gyes lerövidítését, a családi pótlék befagyasztását, valamint a szocpol és a gázártámogatás megszüntetését. Szerinte ezek a megszorítások azért értelmetlenek, mert a kormány mindegyiknek a bevezetését a költségvetési egyensúllyal indokolta, miközben kiderült, hogy a költségvetési hiány 2,9 százalékról legalább 3,9 százalékra emelkedik.

Szijjártó Péter szerint a kormány adóemelései megfojtották a gazdaságot, hiszen olyan adókat emeltek - az áfát és a jövedéki adót - amelyek a fogyasztást fogják vissza, a fogyasztás visszafogása pedig egy hanyatló gazdaságban mindig a recessziót erősíti.

A Fidesz szóvivője ugyanakkor úgy vélte, hogy ez még csak a kezdet, "a feketeleves még hátravan", a kormány ugyanis arra készül, hogy bevezesse az ingatlanadót, vagyis miután elvette a családoknak járó kedvezményeket és áremelési hullámot indított el, megadóztatja az utolsóként megmaradt vagyontárgyat, a lakásokat és a házakat, mégpedig mindenki esetében. "Ne engedjenek a félrevezető propagandának: tegnap százmillió, ma 30, holnap 3, aztán 0,3" - jegyezte meg a Fidesz szóvivője a vagyonadó értékhatárára utalva.

Szijjártó Péter szerint mindez megerősíti azt, hogy június 7-én, az európai parlamenti választáson az embereknek le kell zárniuk a Gyurcsány-Bajnai korszakot, mert ez az egyetlen kiút a válságból az ország számára.

Az MTI kérdésére, hogy az ingatlanadó mellett a felsorolt kifogásolt intézkedéseket is megszünteti-e a Fidesz, ha kormányra kerül, Szijjártó Péter azt mondta: az ingatlanadót az első lépések között eltörlik, akármilyen formában, akármilyen néven próbálják bevezetni. A szóvivő szerint a második, hogy az adórendszerben előállított zűrzavart, káoszt és fejetlenséget fel fogják számolni, a harmadik pedig, hogy a kormányzás első napjától meghozzák azokat az intézkedéseket, amelyek a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést lehetővé teszik, ha pedig a gazdaság elindul a növekedési pályán, akkor lehetőség lesz arra, hogy a családok, idősek, fiatalok és mindenki életét könnyebbé tevő intézkedéseket is meg tudják hozni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását