2024. május 18. - Erik, Alexandra

Szekeres is fényezi a szoci kongresszus tervezetét

A politikai helyzetértékelés mellett hosszú távú társadalom- és gazdaságpolitikai kitekintést is ad a Magyar Szocialista Párt kongresszusi állásfoglalásának tervezete - nyilatkozta Szekeres Imre csütörtökön az MTI-nek.
2008. október 9. csütörtök 20:57 - Hírextra
A szocialista párt elnökhelyettese, a dokumentumszerkesztő bizottság elnöke elmondta: az MSZP az október 11-i soron kívüli kongresszusán a nemzetközi pénzügyi válság hatásait is figyelembe véve hat szakaszban világos társadalompolitikai célokat fogalmaz meg.

Szekeres Imre hangsúlyozta: a dokumentum első szakasza a rendszerváltás óta eltelt időszakot értékeli. A rendszerváltás megteremtette a demokratikus átalakulás jogi és politikai kereteit, de nem jött létre átfogó nemzeti megegyezés a követendő társadalmi és gazdasági modellt illetően. Ebben a hibában a szocialista-liberális koalíciós kormány is elmarasztalható.

A dokumentum második szakasza arra mutat rá, hogy Magyarországon emésztő politikai háborúskodás zajlik, aminek egyik legfontosabb oka nem egyszerűen a politikai megosztottságban, hanem a Fidesz stratégiájában keresendő - mondta Szekeres Imre.
A politikus kiemelte: a tervezet harmadik szakasza a koalíció felbomlásának okait és az önálló szocialista kormányzás előtt álló feladatokat taglalja. A dokumentum szerint a koalíció felbomlásának közvetlen oka, hogy a népszavazást követően a korábbi kormánypártok nem értettek egyet a követendő kormánypolitika néhány fontos elemében.

Az önálló szocialista kormánynak három kihívást kell kezelnie - közölte Szekeres Imre. Ezek: a nemzetközi pénz- és tőkepiaci válság közepette megőrizni a gazdaság stabilitását és növelni az ország versenyképességét. Fenntartani a szociális biztonságot, de korszerűsíteni az intézményrendszert, szabályokat. Megvédeni az emberi méltóság, a szabadság és a demokrácia ügyét.

A tervezet negyedik szakasza a Megegyezés programját foglalja össze - mondta. Kiemelte: javasolják, hogy a kongresszus támogassa a Megegyezés politikáját.Az elnök-helyettes megjegyezte, hogy az állásfoglalás-tervezet hangsúlyozza: az adók csökkentésével együtt járó kiadáscsökkentés nem veszélyeztetheti az állam működését, az egyensúly megőrzését, és a szociális biztonságot sem. Szekeres Imre szerint a szocialisták ugyanakkor készek a "nyílt vitára arról, hogy miként lehet jobban, igazságosabban és hatékonyabban érvényesíteni az állami elvonás és újraelosztás mérséklésének programját".

Az ötödik szakasz a globális pénzügyi válság körülményei között fogalmazza meg a kormány rövid és az ország hosszú távú feladatait - mondta a szocialista politikus."A viharba került hajónak két dolga van. Gyors intézkedésekkel elhárítani a közvetlen veszélyt, majd meghatározni a viharból kivezető biztonságos utat és a végcél jelentő kikötőt" - fogalmazott.

A hosszabb távú feladatokról a dokumentum felvázolja a következő évtizedben követendő társadalom- és gazdaságpolitika kereteit, egyben javaslatot tesz a Magyarország 2020 program megalkotására - jelentette ki Szekeres Imre.

Hozzátette: a Magyarország 2020 abból a feltételezésből indul ki, hogy a jelenlegi gazdasági krízist legyűrve alapvetően kiegyensúlyozott, mérsékelten fejlődő világgazdasági környezetre számíthatunk.

A versenyképesség növelésének három feltételét rögzíti a dokumentum: a képzett munkaerő bővítését, a gazdaság terheinek csökkentését, valamint a szociális biztonság megőrzését - mondta a politikus.

Ezen a pályán haladva a reálbérek értéke 2020-ra bő egyharmaddal haladhatja meg a jelenlegit - mondta az elnökhelyettes, aki szerint 3 százalék alatti infláció, 1 százalék alatti hiány, 4 százalék körüli növekedés érhető el.

Véleménye szerint - ahogy a dokumentumban is áll -, ahhoz, hogy a célok megvalósuljanak, mintegy félmillióval több munkahelyre van szükség, amelynek két feltétele van: "a munkavégzésre jobban képessé tevő oktatási és képzési rendszer, valamint a munkavégzést ösztönző szociális rendszer."

Az állásfoglalás-tervezet hatodik szakasza arra tesz javaslatot, hogy az ország zárja le a politikai háborúskodást - ismertette az elnök-helyettes.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását