2024. május 20. - Bernát, Felícia
Mubarak lemondása után a hadsereg kezébe került a hatalom. Az egyiptomi fegyveres erők legfelső tanácsa le fogja váltani a kormányt, és felfüggeszti a parlament mindkét házának működését.
2011. február 12. szombat 08:20 - HírExtra
A rend helyreállítása jegyében felszámolták a tér északi bejáratánál, az Egyiptomi Múzeumnál létesített ellenőrzőpontot. Elszállították a kormányt támogató és ellenző erők összecsapásaiban kiégett járműveket is. A "takarításban" civilek is segédkeztek. Az utakat lezáró harckocsik ugyancsak elhagyták helyüket, a téren ugyanakkor reggelre még maradt néhány ezer, Hoszni Mubarak elnök távozását ünneplő ember.

Egyes, az utakat lezáró harckocsik elhagyták korábbi helyüket, más katonai járművek azonban ottmaradtak a téren, de már nem akadályozzák a közlekedést.

A tiltakozók oldalt készülnek nyitni a Facebook közösségi portálon, hogy kapcsolatban maradjanak. Ígérik: minden január 25-én eljönnek a térre megemlékezni a népfelkelés kezdetéről.

A hatóságok szombaton lerövidítették a kijárási tilalom időtartamát Kairóban, hatálya ezentúl éjféltől reggel hat óráig tart majd - közölték az állami televízióban. A korábbi tilalom, amelyet a lakosság többnyire figyelmen kívül hagyott, este 20 órától reggel hat óráig volt érvényben.

A kairói nemzetközi repülőtér egyik tisztviselője elmondta, hogy az ügyészségtől és a legfelső katonai tanácstól kaptak egy névsort, amelyen az előző rendszer azon tagjainak a nevei szerepelnek, akik nem hagyhatják el az országot. A magát megnevezni nem kívánó személy neveket nem említett. Azt ugyanakkor elmondta, hogy Anasz Ahmed Nabih el-Fiki tájékoztatási miniszter elküldte csomagját a repülőtérre, de már nem jelent meg a Londonba tartó járatnál szombaton, mivel időközben valószínűleg értesült a tilalomról.

Kairóban újra kinyitottak az üzletek, a 18 milliós városban a közúti forgalom mértéke eléri a korábbi szintet. Egy tisztviselő szombaton bejelentette, hogy a tőzsde csupán szerdán nyit újra. Egy másik közlemény szerint a Szuezi-csatorna rendben üzemel, a hajózás zavartalan.

Badrávi is lemondott

Bejelentette lemondását az eddigi kormánypárt, a Nemzeti Demokrata Párt főtitkára, Hoszám Badrávi is.

Amr Músza, az Arab Liga főtitkára pénteken bejelentette, hogy heteken belül távozik posztjáról, amelyet közel tíz esztendeje tölt be.

Músza, aki korábban egyiptomi külügyminiszter volt, népszerű az arab országokban, mert általában nem kendőzi el véleményét. Egy dologban azonban kivételt tett: bár többek szerint várható, hogy egyike lesz azoknak, akik indulnak majd az ország elnöki posztjáért, Músza soha nem válaszolt a jövőjét firtató kérdésekre.

Átmenet a civil államhoz?

Ajman Núr, aki a második helyen végzett a 2005-ös elnökválasztáson, úgy vélekedett, hogy "a nemzet újjászületett, és a hadsereg megértette, hogy a civil uralom előkészítése a küldetése". "Ez a legnagyobb nap Egyiptom történetében, és nem fog megismétlődni... Már az átmeneti időszakra tekintünk, amely a civil államhoz juttat el bennünket, s ez a civil állam teljesíti jogos követelésünket, hogy szabad, civil országunk legyen" - mondta az al-Dzsazíra televíziónak.

Az ünneplés az egész országra kiterjedt, az emberek az utcákra özönlenek - tűnik ki a jelentésekből. Kairóban egymillió, Alexandriában 4-500 ezer ember ünnepel. Sokan istent dicsőítik "Allah akbar" kiáltásokkal.

Obama:  Mubarak meghallotta a nép hangját

Barack Obama amerikai elnök egyenes adásban nézte a kairói bejelentést - közölte a Fehér Ház, hozzátéve, hogy az elnök beszédet fog mondani Mubarak lemondásáról. Brüsszelben Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette: Mubarak "meghallotta a nép hangját".

"Meggyőződésem, hogy ez most a békés, tartós és demokratikus változás történelmi jelentőségű napja" - kommentálta pénteken Jerzy Buzek, az Európai Parlament (EP) elnöke Mubarak lemondásának hírét. Az EP-elnök teljes támogatásáról biztosította az egyiptomi népet, és hangsúlyozta, hogy "mindez csak a tartós változásokhoz vezető hosszú út kezdete". Szerinte most az a legfontosabb, hogy "gondosan megoltalmazzák az elnyert szabadság virágait".

Közös nyilatkozatban üdvözölte Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, valamint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke Hoszni Mubarak egyiptomi államfő lemondását.

Izraelben azt remélik, hogy az egyiptomi átmeneti időszak "zökkenőmentes" lesz Hoszni Mubarak elnök lemondása után - mondta Jeruzsálemben egy kormányzati forrás. A Gázai övezet örömmámorban úszik - jelentette a francia hírügynökség.

Polgári, demokratikus kormányzat kialakulásához kell vezetnie az egyiptomi átmenetnek - mondta péntek esti nyilatkozatában David Cameron brit miniszterelnök.

Nicolas Sarkozy francia elnök pénteken reményét fejezte ki, hogy az új egyiptomi vezetés "szabad és átlátható" választásokat rendez annak érdekében, hogy demokratikus intézmények jöjjenek létre az arab országban. A francia államfő közleményében egyben üdvözölte Hoszni Mubarak "bátor és szükséges" döntését arról, hogy lemond a hatalomról.

Buliba torkollott a feszültség


Az egyiptomiak hatalmas utcabálokon tánccal, énekkel, ujjongással, zászlólengetéssel és tűzijátékkal ünnepelték péntek este és éjjel az egész országban a "fáraó" feletti győzelmet, miután Hoszni Mubarak elnök lemondott, és átadta a hatalmat a hadseregnek. Ünnepel az amerikai egyiptomiak közössége is.

Az emberek örömükben sírtak, nevettek, ugráltak, a földet csókolták, vállukra vették a katonákat, miután a hírcsatornákon eljutott hozzájuk a hír. Idegenek spontán összeölelkeztek az utcán."Olyat tettünk, amire nincs példa az elmúlt 7000 évben: megdöntöttük a fáraó hatalmát. Egyiptom szabad, és soha nem lesz az, ami volt, mert nem engedjük" - jelentette ki a kairói Tahrír téren egy 51 éves ács.

Az éjszakába nyúló népünnepélyen a társadalom minden csoportja - muzulmánok, keresztények, liberálisok és iszlamisták - részt vett. A két hete elkezdődött tüntetések egységbe forrasztották az embereket, akiknek a szívében már régóta halmozódtak a rendszerrel szembeni ellenérzések."Az egyiptomiak visszaszerezték méltóságukat, most már büszkék a hazájukra. Hihetetlen!" - mondta egy 32 éves pszichológus, azon milliók egyike, aki eddig nem ismert más elnököt, mint Mubarakot.

"Game over!", "Sakk-matt!" - volt olvasható egyes Tahrír téri transzparenseken. A tér zászlótengerré változott.

"Egyiptom jövője a nép kezében van. Most vár mi választunk magunknak kormányt" - jelentette ki egy 31 éves énekes. "Egyiptom szabad!" - üvöltötték az emberek, miközben tűzijátékok világították meg az eget. Többen vállukra vették a katonákat, családok fényképezkedtek a harckocsik előtt.

Az ünneplés hullámai tovaterjedtek a Földközi tengeren, majd keresztül az Atlanti-óceánon, és elérték Amerika partjait. Ünnepel az Egyesült Államok egyiptomi közössége is. Az amerikai népszámlálási intézet 2009-es felmérése szerint mintegy 200 ezren vallják magukat az arab országból valónak a népek olvasztótégelyében. A legnagyobb ottani közösség tagjai az egyiptomi ENSZ-misszió közelében lévő mecseteknél gyűltek össze péntek este Manhattanben, valamint "kulturális fővárosukban", New York City Queens nevű kerületében.

A washingtoni kormány adatai szerint New Yorkban és környékén körülbelül 60 ezer egyiptomi él. A közösség tagjai viszont úgy becsülik, hogy legalább kétszer ennyien vannak. "Szabadabbnak érzem magam, mint bármikor életemben, pedig 10 ezer mérföldre vagyok a hazámtól" - jelentette ki egy 47 éves férfi New York egyik legnagyobb mecsete előtt. Mint mondta, még Amerikában is érezte a Mubarak-rezsim elnyomását és félelmetességét. "De a diktatúrának vége" - tette hozzá.
Forrás: HirExtra/MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását