2024. május 20. - Bernát, Felícia
Minden eddiginél több tüntető gyülekezik a palota és a tévé épülete előtt Kairóban Mubarak azonnali távozását követelve. A hadsereg bármikor átveheti a hatalmat. Nógrádi György szakértő szerint is sorsdöntő napra virradt Egyiptom.
2011. február 11. péntek 11:29 - HírExtra
Csak olaj volt a tűzre Hoszni Mubarak egyiptomi elnök tegnap esti tévébeszéde. A közel harminc éve regnáló diktátor ugyan átruházná államfői hatalmát Omar Szulejmán alelnökre, a tüntetőknek azonban ez már kevés.

Mubarak elkésett

"Ez a beszéd remek lett volna két és fél héttel ezelőtt" - kommentálta az egyiptomi történéseket a HírExtrának Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. "A lakosságnak ugyanis már nem kell Mubarak. Hiába szólította gyermekeinek az egyiptomi emberket, s nevezte magát az apjuknak egészen elképesztően demagóg módon, ezzel már elkésett."

A hetek óta az utcákon tüntető tömeg ugyanis péntekre minden eddiginél nagyobb és hevesebb tiltakozásra készül - a tüntetők az elnöki palota és a televízió épülete előtt gyülekeznek.

Mindeközben Mubarak még mindig ragaszkodik elveihez, és egyetlen emberrel hajlandó mindenben egyeztetni, ez pedig a helyettese, Omar Szulejmán.

Szulejmán sem az igazi...


Pedig a háttérben továbbra is zajlanak a tárgyalások, többek között a Nemzeti Haladó Tömörülés Pártja és a liberális Vafd, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség volt főigazgatója, az ellenzéki Mohamed el-Baradei és az Egyesült Államok együtt próbálja kitalálni, hogy lehetne békés(ebb) keretek között végleg távozásra bírni Mubarakot.

"Az, hogy nagyobb hatalmat kapjon Szulejmán, két hete nyerő ötlet lett volna. Mára azonban ő is lejáratódott. Mubarak beszédének hatására egyértelműen rosszabb lett a helyzet. Ráadásul Barack Obama és az Egyesült Államok lényegében tehetetlen" - mondta Nógrádi, aki egy esetleges Mubarak elleni merénylet egyre nagyobb valószínűségét is kiemelte portálunknak adott helyzetértékelésében.

Az egyiptomi hadhadsereg mindeközben még mindig kivár, és válságtanácskozást tart. "Csakhogy mindeközben az elnöki gárda a maga 22 ezer tagjával a végletekig hűséges Mubarakhoz" - mutatott rá egy fontos részletre Nógrádi György.

Az USA készülődik

"A hadsereg bármikor képes arra, hogy átvegye a hatalmat. Ha azonban elszabadul a pokol, az egyenlő lesz a polgárháborúval. Az Egyesült Államok mindenesetre már Egyiptom partjaihoz küldött egy hat felszíni hajóból álló csoportot több mint kétezer tengerészgyalogossal. Bármikor képesek partra szállni, és átvenni a Szuezi csatorna feletti ellenőrzést" - vázolta az egyik legdurvább eshetőséget a HírExtra biztonságpolitikai szakértője.

A békés, a tárgyalóasztalnál kiböjtölt megoldás lehetőségét sem szabad teljesen elvetni.

Viszont tizennyolcadik napja folynak már a tüntetéseket kísérő sztrájkok is, miközben az ország lakosságának fele éhezik.

Mubarak és a rendcsinálás

"Mubaraknak még hatalomra kerülésekor volt egy alapkoncepciója. Azt mondta, először rendet csinál, aztán demokráciát. A rendet még csak-csak megcsinálta, de harminc év alatt sem jutott el a demokráciáig. Most pedig már úgy tűnik, nem is fog, és a rendet is sikeresen a feje tetejére állította" - tette hozzá Nógrádi György.

Nem csak Egyiptom forrong
"Iszonyú fejetlenség van Tunéziában, de senki nem figyel oda, mert mindenkit Egyiptom érdekel. Sőt már Marokkóban is meghirdették az első általános nagy tüntetést, ezt a hírt alig vette át a világ sajtója" - hívta fel a figyelmet a HírExtra állandó szakértője, Nógrádi György az egyiptomi események az egész arab világra gyakorolt hatására.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását