2024. június 2. - Kármen, Anita
Hoszni Mubarak nem mondott le, de egyes értesülések szerint elhagyta az országot. Százezres tömeg Kairó utcáin, növekvő elégedetlenség, feltüzelt tüntetők, kiváró hadsereg. Friss információk folyamatosan.
2011. február 11. péntek 14:38 - HírExtra
16:37 Poitívan értékelt a Fehér Ház

A Guardian információi szerint a Fehér Ház pozitívan értékelte Mubarak távozását Sarm es-Sejkbe. Az állami televízió szerint nemsokára bejelentés várható az elnöki hivataltól.

16:05 Lemond a főtitkár?


A BBC szerint Hosszám Badrawi, a Demokrata Párt főtitkára nemsokára lemond.

14:47 Mubarak
Sarm es-Sejkbe tart?

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök és családja Kairóból Sarm es-Sejkbe távozott - jelentette pénteken az al-Arabíja egyiptomi hírtévé forrás megjelölése nélkül. A televízió - híradása szerint - ellenőrizte, hogy az államfő valóban megérkezett a népszerű vörös-tengeri üdülőhelyre. Mubarak gyakran tartózkodik Sarm-es-Sejkben, ahol rezidenciája van, s ott rendszeresen fogad vendégeket is. Az al-Arabíjának az elnök távozásáról szóló első jelentése még úgy szólt, hogy a Mubarak-család elhagyta Egyiptomot.



Mubarak elutazása előtt, az éjszaka folyamán az ellene tüntetők megjelentek a Heliopoliszban, Kairó egyik külvárosában lévő Ittihádíja elnöki palotánál is - a tüntetések január 25-i kezdete óta először -, s a palota körüli faltól mintegy ötven méterre, szögesdrótakadály mögött táboroztak le.

13:30 Mubarak futása?

Időközben szárnyra kapott a hír, miszerint Mubarak elnök menekül az országból. A hírt az AlArabiya tévécsatorna közölte, azonban azt nem tudni, hogy az elnök pontosan hol is tartózkodik. Viszont az állami televízió székházánál egyre csak gyűlik a tömeg.

A hadsereg részéről nemrég közölték, hogy mindaddig érvényben marad a harminc éve tartó rendkívüli állapot, amíg véget nem érnek a tüntetések. Ugyanakkor megerősítették, hogy az ígért változások érvénybe lépnek majd, tehát szabad választásokat tartanak a jövőben és módosítják az alkotmányt.

Mindez megosztja a tüntetőket: többen csak látszatintézkedésnek tartják a hadsereg és a kormány legújabb közléseit.



12:10 Harminc évig tartott a rendkívüli állapot

Szavatolja a hatalom békés átmenetét az országban az egyiptomi hadsereg - derült ki pénteken kiadott közleményéből. A hadvezetés kettes számú közleményében a kormányellenes tüntetőknek azt ígérte, hogy az országban felfüggesztik a (30 éve érvényben lévő) rendkívüli állapot hatályát, amint megszűnnek a mostani körülmények. Egyben jelezte, azt akarja, hogy a tiltakozók vonuljanak vissza az utcákról. Azt ígérte továbbá, hogy szabad és tisztességes elnökválasztást tartanak az országban, módosítják az alkotmányt, megvédik a nemzetet.



11:20 Palotaostrom?

Ezrek gyűltek össze pénteken Kairóban az elnöki palotánál, ahol a pénteki imát követően nagygyűlést tartanak, hogy követeljék Hoszni Mubarak államfő távozását. A központi Tahrír téren tízezrek gyülekeznek. Egyes értesülések szerint radikális beállítottságú fiatalok az elnöki palota ostromát tervezik. A tiltakozók azt skandálják, hogy "Le Mubarakkal". Az egyik ifjúsági mozgalom tagja azt mondta, hogy a pénteki imát követően a tömeg elfoglalja az épületet. "A hadsereg eddig semleges volt, nem bántott bennünket" - tette hozzá.

Az elnöki rezidenciát, amelyet minden oldalról szögesdrót vesz körül, a köztársasági gárda elitalakulata védi hat páncélozott járművel, köztük három harckocsival. Azt nem tudni, hogy Mubarak elnök a palotában tartózkodik-e, a katonák mindenesetre arról győzködik a tömeget, hogy nem.

Ezzel egy időben mintegy tízezer ember gyülekezett az egyiptomi állami televízió épületénél, a tömeges tiltakozások újabb helyszínénél. Hasonlóképpen az eddigi tömeges megmozdulások helyszínén, a Tahrír téren is tízezrek gyűltek össze. A tiltakozókhoz 15 katonatiszt is csatlakozott, századositól alezredesi rangig - közölte Ahmed Ali Sumán őrnagy.


Forrás: MTI/Hirextra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását