2024. május 20. - Bernát, Felícia

Egyiptom: közbelép a hadsereg?

Mubarak tegnapi bejelentése ellenére nem csitulnak a kedélyek Egyiptomban. A tüntetők kételkednek mind az elnök, mind pedig a hadsereg szavaiban. Folyamatosan friss hírek!
2011. február 11. péntek 11:37 - HírExtra
Időközben szárnyra kapott a hír, miszerint Mubarak elnök menekül az országból. A hírt az AlArabiya tévécsatorna közölte, azonban azt nem tudni, hogy az elnök pontosan hol is tartózkodik. Viszont az állami televízió székházánál egyre csak gyűlik a tömeg.

A hadsereg részéről nemrég közölték, hogy mindaddig érvényben marad a harminc éve tartó rendkívüli állapot, amíg véget nem érnek a tüntetések. Ugyanakkor megerősítették, hogy az ígért változások érvénybe lépnek majd, tehát szabad választásokat tartanak a jövőben és módosítják az alkotmányt.

Mindez megosztja a tüntetőket: többen csak látszatintézkedésnek tartják a hadsereg és a kormány legújabb közléseit.

Nem kérnek Mubarakból

Ezrek gyűltek össze pénteken Kairóban az elnöki palotánál, ahol a pénteki imát követően nagygyűlést tartanak, hogy követeljék Hoszni Mubarak államfő távozását. A központi Tahrír téren tízezrek gyülekeznek. Egyes értesülések szerint radikális beállítottságú fiatalok az elnöki palota ostromát tervezik. A tiltakozók azt skandálják, hogy "Le Mubarakkal". Az egyik ifjúsági mozgalom tagja azt mondta, hogy a pénteki imát követően a tömeg elfoglalja az épületet. "A hadsereg eddig semleges volt, nem bántott bennünket" - tette hozzá.

Az elnöki rezidenciát, amelyet minden oldalról szögesdrót vesz körül, a köztársasági gárda elitalakulata védi hat páncélozott járművel, köztük három harckocsival. Azt nem tudni, hogy Mubarak elnök a palotában tartózkodik-e, a katonák mindenesetre arról győzködik a tömeget, hogy nem.

Ezzel egy időben mintegy tízezer ember gyülekezett az egyiptomi állami televízió épületénél, a tömeges tiltakozások újabb helyszínénél. Hasonlóképpen az eddigi tömeges megmozdulások helyszínén, a Tahrír téren is tízezrek gyűltek össze. A tiltakozókhoz 15 katonatiszt is csatlakozott, századositól alezredesi rangig - közölte Ahmed Ali Sumán őrnagy.

Más városokban is tiltakoznak


Kairóban és Alexandriában óráról órára növekszik a tiltakozók száma. Egyes értesülések szerint a megmozdulásokon a déli imát követően több mint tízmillió ember fog részt venni. A tiltakozások a "Mubarak, távozz ma" jelszó alatt zajlanak.

Szamír Mohamed Radván pénzügyminiszter pénteken a BBC világrádiónak kijelentette, hogy egy katonai államcsíny "rossz lenne mindenkinek". Hozzátette, hogy a katonai fordulat borzalma lenne a legrosszabb megoldás mindenki számára, mind a fiataloknak, mind a gazdaságnak, s ezt a forgatókönyvet jó lenne elkerülni. Úgy vélekedett, hogy "a hadsereg megőrzi a fegyelem magas fokát, és nem lőnek majd a fiatalokra. Ez a patthelyzet nem tarthat örökké."
Forrás: ahram.org/BBC/HírExtra/MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását