2024. május 15. - Zsófia, Szonja
Omar Szulejmán egyiptomi alelnök bejelentette, hogy Hoszni Mubarak lemondott. Mubarak a hatalmat a hadseregre ruházta. A következő napok kérdése, hogy valójában milyen hatalmi helyzet áll elő Egyiptomban.
2011. február 11. péntek 17:08 - HírExtra
19:55 Út a civil államhoz?

Amr Musza, az Arab Liga egyiptomi származású főtitkára, aki esetleg pályázik az ország elnöki posztjára, előre gondolkodik: "előre tekintek, arra, hogy nemzeti közmegegyezést építünk a következő ütemben. Itt a nagy lehetőség, kinyílt az ablak a fehér forradalom és az elnök lemondása nyomán" - mondta.

Ajman Núr, aki a második helyen végzett a 2005-ös elnökválasztáson, úgy vélekedett, hogy "a nemzet újjászületett, és a hadsereg megértette, hogy a civil uralom előkészítése a küldetése". "Ez a legnagyobb nap Egyiptom történetében, és nem fog megismétlődni... Már az átmeneti időszakra tekintünk, amely a civil államhoz juttat el bennünket, s ez a civil állam teljesíti jogos követelésünket, hogy szabad, civil országunk legyen" - mondta az al-Dzsazíra televíziónak.

19:31 Pozitív változásokat hozott Mubarak távozása

Pozitív irányú változásokat indított el a világgazdaságban és a tőzsdéken az egyiptomi elnök lemondása; Hoszni Mubarak távozása, a békés hatalomátadás hírére tízhetes mélypontra esett az olajár, nyereségbe fordultak a világ vezető tőzsdemutatói és erősödött a dollár.

A piacok fellélegeztek a hetek óta tartó feszültség után: bár Egyiptom nem jelentős olajtermelő, viszont ellenőrzi a Szuezi-csatornát, az olajszállító hajók egyik fő útvonalát, így az egyiptomi zavargások miatti aggodalom is hozzájárult az olajárak emelkedéséhez. Pénteken, a lemondás után az amerikai WTI könnyűolaj 1,63 dolláros csökkenéssel 85,10 dollárnál járt, tízhetes mélypontján.


19:28 Erősödött a dollár

A dollár New Yorkban 1,3518 euróra és 83,52 jenre erősödött. Korábban 1,3593 dollár ért egy eurót és 83,32 jent adtak egy dollárért.

A lemondás még éppen időben jött ahhoz, hogy a vezető európai tőzsdemutatók is nyereséggel zárjanak, New Yorkban pedig veszteséges tőzsdenyitás után a lemondás hírére már egyértelmű nyereséget mutattak az indexek: a DJIA index 0,14 százalékos, az összetett Nasdaq mutató 0,37 százalékos, az S&P mutató 0,31 százalékos emelkedést jelzett.

A befektetők felbátorodásával ugyanakkor az arany és az amerikai államkötvények iránti befektető étvágy kissé csökkent.

19:10 Mubarak meghallotta a népet?

Barack Obama amerikai elnök egyenes adásban nézte a kairói bejelentést - közölte a Fehér Ház, hozzátéve, hogy az elnök beszédet fog mondani Mubarak lemondásáról. Brüsszelben Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette: Mubarak "meghallotta a nép hangját".

18:50 Soha nem látott örömünnep

Mióta bejelentették Mubarak távozását, a tömeg szüntelenül ünnepel.


18:44 Befagyasztják Mubarak betétjeit

A svájci kormány pénteken úgy döntött, hogy befagyasztja Hoszni Mubarak megbukott egyiptomi elnök és családja minden számláját.

A kabinet rendeletben utasította a svájci bankokat, hogy kutassák fel Mubarak lehetséges pénzeszközeit és vagyonát, és zárolják azokat. "Megerősíthetem, hogy Svájc azonnali hatállyal zárolta a volt egyiptomi elnök minden vagyonát" - mondta egy másik szóvivő, aki azt nem közölte, mekkora összegről van szó.

 Mi lesz a következő lépés?

A Guardian úgy tudja, hogí a vezérkar újabb bejelentésre készül.

Lemondott a főtitkár

Bejelentette lemondását az eddigi kormánypárt, a Nemzeti Demokrata Párt főtitkára, Hoszám Badrávi is.

18:40 A nép megdöntötte a rendszert


A Tahrír téren óriási ünneplés kezdődött a hír hallatán. A nép megdöntötte a rendszert - kiabálták zászlókat lengetve, s városszerte dudálással jelezték örömüket az autósok. "Az ország nehéz körülményei között Hoszni Mubarak elnök úgy döntött, hogy elhagyja az államfői posztot. Az állam ügyeinek intézésével a fegyveres erők tanácsát bízta meg" - mondta Szuleimán.

Barack Obama amerikai elnök egyenes adásban nézte a kairói bejelentést - közölte a Fehér Ház, hozzátéve, hogy az elnök beszédet fog mondani Mubarak lemondásáról. Brüsszelben Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette: Mubarak "meghallotta a nép hangját".

Örömünnep tört ki Tuniszban is, a másik észak-afrikai arab ország fővárosában, ahol egy hónapja szintén megdöntötték a diktatórikus rendszert.

18:37  Jön a békeidő?

"Meggyőződésem, hogy ez most a békés, tartós és demokratikus változás történelmi jelentőségű napja" - kommentálta pénteken Jerzy Buzek, az Európai Parlament (EP) elnöke Mubarak lemondásának hírét. Az EP-elnök teljes támogatásáról biztosította az egyiptomi népet, és hangsúlyozta, hogy "mindez csak a tartós változásokhoz vezető hosszú út kezdete". Szerinte most az a legfontosabb, hogy "gondosan megoltalmazzák az elnyert szabadság virágait".

Izraelben azt remélik, hogy az egyiptomi átmeneti időszak "zökkenőmentes" lesz Hoszni Mubarak elnök lemondása után - mondta Jeruzsálemben egy kormányzati forrás. A Gázai övezet örömmámorban úszik - jelentette a francia hírügynökség.

17:08 Mubarak lemondott

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök lemondott, és átadta a hatalmat a hadseregnek - jelentette be a kairói televízióban pénteken Omar Szuleimán alelnök.

16:37 Poitívan értékelt a Fehér Ház


A Guardian információi szerint a Fehér Ház pozitívan értékelte Mubarak távozását Sarm es-Sejkbe. Az állami televízió szerint nemsokára bejelentés várható az elnöki hivataltól.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását