2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Ne szívd, idd!

Kokalevelek felhasználásával készült új üdítőital került a boltok polcaira Bolíviában, ahol ezzel próbálják elejét venni annak, hogy a cserjéből kábítószer készüljön.
2011. január 19. szerda 10:03 - HírExtra
A Coca Brynco elnevezésű energiaitalt hivatalos ünnepség keretében mutatták be a vásárlóknak az ország fővárosában, La Pazban. A vállalkozás Evo Morales kormányának támogatását is bírja. Bolíviában már a második koka-italt dobják piacra azzal a céllal, hogy kábítószer helyett üdítőital legyen a kokacserjékből. A tavaly bemutatott márka a Coca Colla nevet kapta.

A dél-amerikai ország célja, hogy üdítői felvegyék a versenyt a híres amerikai kólákkal. A gyártók egyelőre napi négyezer liter előállítását tervezik. Evo Morales elnök - a kokatermesztők szövetségének feje - már régóta szorgalmazza a koka "békés célú" felhasználását. A növény felhasználásával már teát, lisztet, fogkrémet és röviditalt is gyártanak. A kokacserjét leginkább az ország fejletlenebb középső vidékén, Chopare tartományban termesztik.

Bolívia - Kolumbia és Peru után - a világ harmadik legnagyobb kokatermesztője. A magasan fekvő országban 2008-as adat szerint 30 500 hektárnyi területet borítanak kokacserjék. Morales többször is beszélt arról, hogy az andesi országokban háromezer éves múltra tekint vissza a kokatermesztés. Az ott élők rágcsálják a leveleket, mert segít leküzdeni az étvágyat és a magaslati betegségeket. Az ENSZ 1961-ben nyilvánította tiltott narkotikummá a kokalevelet, több kábítószer alapját.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását