2024. május 3. - Tímea, Irma

Fessük vagy ne fessük?

Van aki divatból, van aki vagányságból és van aki azért festi a haját, mert muszáj. A festett hajúak száma folyamatosan nő, már a férfiak körében is, így felmerül a kérdés: milyenek a mai hajfestékek, kell e tartanunk tőlük?
2011. január 16. vasárnap 07:56 - Kancsár Edina
A hajfestés területén, óriási változások történtek az utóbbi évtizedekben. Húsz-harminc évvel ezelőtt a hajfestés még kimondottan veszélyes műveletnek számított a benne lévő, erősen roncsoló anyagok miatt. Éppen ezért csak szakképzett fodrászok festhettek hajat, míg ma már bárki befestheti otthonában is a haját. De ez nem feltétlen jó.

Jó vagy rossz festék?

Az Európai Unió nyomására 2006-ban egy sor veszélyes anyagot tettek tiltólistára. Valamennyi tesztelt készítmény tartalmazott aminokat, amiket azért kifogásolták a tesztelők, mert a tapasztalat szerint allergiát kiváltó vegyületek. A festékekben egyéb allergizáló anyagok is voltak, mint: resorcin, konzerválószerek, halogén-organikus kötések és a bőr áteresztőképességét növelő PEG/PEG (polietilén-glikol) emulgálószerek.

Egy termékben problémás fényvédő anyagot is találtak. Az allergiára hajlamos egyéneknek tehát különösen meg kellene gondolniuk a hajfestékek használatát, ugyanis könnyen betegségeket idézhetnek elő, ha festik a hajukat.

Sötét hajfestékek

Az ammónia és a hidrogén-peroxid is rendkívül irritáló hatású, ami könnyen válthat ki allergiás reakciókat, de a sötét hajfestékek még p-feniléndiamint is tartalmaznak. A mérgező vegyület károsítja a DNS-t, erőteljesen rákkeltő, allergén és irritáló hatású, illetve a vesét, az ideg- és légző rendszert és az immunrendszert is károsíthatja.

Ráadásul sokáig elraktározódik a szervezetünkben, így nem könnyű „megszabadulni” tőle. A kutatások szerint a sötét színű hajfestékek inkább okoznak bizonyos vérképző betegségeket, mint világosabb társaik, ezért óvatosan bánjanak a sötét hajfestékekkel.

Hogyan hatnak?

A hajfestékben levő anyagok a fejbőrön keresztül felszívódnak, és bejutnak a szervezetünkbe. Egy kutatás szerint, azoknál az embereknél, akik egy évben kilencnél több alkalommal festik a hajukat, hatvan százalékkal megnő a leukémia egy bizonyos fajtájának megjelenése. Akik már 1980 előtt rendszeresen festették a hajukat, még nagyobb a betegség kialakulására az esély, ugyanis az akkori termékek sokkal mérgezőbbek voltak a mostaniaknál.

Már a hetvenes években is voltak erre utaló kutatások: rá is jöttek, hogy van összefüggés a mellrák kialakulása és a hajfestékek alkalmazása között. Az elmúlt években a kutatások a hajfesték használatát a nyirokmirigyrákkal hozták összefüggésbe.

Ezenkívül színek szerint is besorolták a káros hatásokat, ugyanis a hajfestékek alkotóelemei színek szerint eltérnek egymástól. A világos hajfestékek például hidrogén peroxidot tartalmaznak: belélegezve fejfájást, hányingert okozhat és az idegrendszert is károsíthatja. Vagyis minden színnek megvan a maga „keresztje”…

Hajszínezők: valóban kíméletesebbek?

Színezési eljárás
A hajszínezők bevonják a hajat a savas festékmolekulákból képződő sók vékony rétegével. A nagy molekulák a váltakozó kettős kötés miatt lesznek színesek. A nagy méretük miatt, ezek a molekulák nem hatolhatnak át a hajszál külső rétegén, így a szál felületén telepszenek meg a következő mosásig.
Az utóbbi években sokan átpártoltak a hajszínezőkhöz, a hajfestékektől való félelmük miatt. De sajnos nem minden esetben járunk jobban velük, ugyanis az ÖkoTest vizsgálatai szerint tízből kilenc termék nem felelt meg a kitételeknek. Ennek oka, hogy az analizált szerek veszélyes színanyagokat tartalmaztak.

Növényi hajfestékek

Bizonyos növények (henna, indigó, dió, feketeribizli, bodza) leveleinek, terméseinek szárított porából különböző színű festékek készíthetők, amelyeket citrom- és borkősavval keverve forgalmaznak. Elkészítésük semmivel sem bonyolultabb, a tartós hajfestékekénél. De ennek a természetes festékmódnak is van hátránya: csak korlátozott színhatást lehet elérni velük

Nem képes mindegyik az ősz haj teljes elfedésére és sötét hajból sem tudnak világosat csinálni. A színük is sokkal gyengébb, mint az oxidációs festékeké és sokkal hosszabb hatóidőre van szükség a kívánt eredmény eléréséhez. Viszont legalább a növényi festékek ártalmatlanok: nem tartalmaznak problémás anyagokat és allergiát sem okoznak.

Használatukkal nem sértjük a hajszálak külső védőrétegét, emellett ápoló hatásúak is. Manapság már krémes állagú, előre elkészített növényi hajfestékek is kaphatóak, de ezek általában kétszer annyiba kerülnek, mint a por állagúak. Ha természetesen akarják festeni a hajukat, nagyon ügyeljenek a termék kiválasztásánál, mert egyes növényi festékek is tartalmaznak színerősítőt és festékanyagokat.

Figyeljék az összetevőket!

A hajfestékek között lényeges minőségi eltérések vannak, tehát ha nem jól választanak, annak könnyen az egészségük láthatja a kárát. Vásárláskor nézzék át a festékben található összetevőket és döntsenek eszerint.

Jó tanácsok a festéshez

- Az allergia megelőzése érdekében soha ne hagyják ki a festékek próbáját. Ha irritációt tapasztalnak, ne használják az adott terméket és mielőbb kérjék ki egy orvos tanácsát.

- Sebes fejbőr vagy töredezett, száraz haj esetén nem tanácsos hajat festeni, mert a hajfestékekben sok egészségre ártalmas anyag található, amik könnyebben bejutnak a sérült fejbőrön keresztül.

- Soha ne daueroltassa és festesse egyszerre a haját, mert a tartós hullámosítás nagyon igénybe veszi a fejbőrt és a hajszálakat, így a festés sokkal ártalmasabb lehet szervezetünk számára.

- A hajfesték anyagai kis mennyiségben behatolnak a szervezetbe, ezért aki babát vár, vagy szoptat, mindenképpen a szelídebb hajszínező megoldásokat válassza.

- A festett és dauerolt haj érzékenyen reagál a napsugarakra, ezért napozás és szoláriumozás alatt védjék meg hajukat kendővel vagy sapkával.

- Ha csak tehetjük, ne terheljük feleslegesen hajunkat és fejbőrünket dauerrel és hajfestéssel.

Festékallergia
A szakemberek ugyanis egyre gyakrabban figyelmeztetnek a hajfestés veszélyeire, ugyanis a hajfestékkel szembeni allergiás esetek száma folyamatosan nő. Európai dermatológusok felhívják a hajukat festők figyelmét arra, hogy a parafeniléndiamin, vagyis a PPD, amely a kereskedelmi forgalomban kapható festékek mintegy kétharmadának alkotórésze, allergiás tüneteket okozhat az arra érzékenyeknél.

Egy londoni klinikán az allergiavizsgálatok eredményei szerint hat év alatt megduplázódott a hajfestésre allergiások száma, a legtöbben azonban nem foglalkoznak a tünetekkel és nem fordulnak orvoshoz. /hazipatika.com/

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását