2024. március 29. - Auguszta
Maruzsi László feltalálóval beszélgettünk, a zseniális találmányáról. Ha a rendszert a FIFA elfogadja, egy új korszak köszönt ha nem is az emberiségre, de a futballra mindenképpen.
2010. július 6. kedd 16:45 - Győry S. József
Mondana pár szót a találmányáról?

Játékvezetői működést segítő rendszer
Alkalmazás: A sportban, labdajátékok területén.

Előnyök: A játékot befolyásoló döntő hibák megszűnhetnek, igazságos döntések születhetnek. A játékvezető figyelme az egyéb eseményekre koncentrálódhat, rövidebb távú mozgással követheti az eseményeket. Alkalmazásával a korrupció, illetve annak még a feltételezhetősége is megszűnik.
Hetedik éve dolgozunk azon, hogy megkönnyítsük a játékvezetők munkáját. Fiatalkoromban én magam is vezettem mérkőzéseket, így tudom, hogy milyen nehéz a játékvezetők munkája, ezt láthatjuk a világbajnokságon is: elég nehéz lehet huszonkét centiméteres lest hatvan méterről megítélni. Kezdetben a chipes labdákban vagy mezekben láttuk a megoldást, mely a jeleket a parkjelző botjára küldené, de ezt elvetettük, hiszen ennek az ötletnek rengeteg hátránya, buktatója lett volna. Így aztán a képi látás feldolgozása felé mentünk el, de mindenképpen szeretném hangsúlyozni, hogy nem videotechnikáról van szó, így nem kell megállítani a mérkőzést.

A kamerák által látott képet feldolgozzuk, a játékosokat megkülönböztetjük a mezeik alapján és a labdát követjük. Ha a játékszer az alapvonalra, gólvonalra, oldalvonalra került, automatikusan küldünk egy rezgő-csipogó jelet a parkjelző botjára, így jelezve, hogy melyik oldalszakaszon hagyta el a labda a játékteret: piros lámpa az alapvonalat, piros villogó lámpa az oldalvonalat, zöld lámpa a gólvonalat jelöli. Amennyiben leshelyzet történik és a parkjelző nem biztos a dolgában, megnyomja a hüvelykujjára eső gombot: ha a bot csendben marad, akkor nincsen les, ha rezeg, akkor természetesen jelzi a lest.

A rendszer hasonlatos a színházi súgókhoz: ha nincsen rá szükség, akkor csendben marad, ám ha kérik, azonnal segít. Nem kell szabályt módosítani, csak felszerelni a rendszert a pályára.

Általában hogyan szokták fogadni az emberek a találmányát?

Sokan nem értik a működését, mert keresik benne a csavart. Nincsen csavar, az a nagyszerű benne, hogy nagyon egyszerű a rendszer.

Mit szól a FIFA az ajánlatához?


Hét éve dolgozom konkrétan az ötleten, ekkor nyertem a Szabadalmi Világkiállításon aranyérmet. A barátaim kicsit bolondnak tartanak, azt kell hallgatnom, hogy a FIFA úgysem fogad el semmit, valamint hogy nem fogom tudni működőképessé tenni a rendszert. Én ebben élek, talán már élvezem is a helyzetet. Mindenkinek, aki drukkol nekem, szeretném elmondani, hogy lassan készen leszünk, az optikai fejlesztésnél tartunk.

Ha a tesztelés, ezáltal a szükséges pontosság meglesz, akkor mindenképpen bemutatom a találmányt a FIFA előtt. Március 18-án már tárgyaltunk Zürichben erről, ahol a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség azt kérte, hogy dolgozzuk ki, tegyük százszázalékosan pontossá a rendszert.

Említette, hogy hetedik éve dolgoznak a rendszeren, de eddig nem volt rá igény. A mostani vébé téves ítéletei az Önök malmára hajtják a vizet. Rosszul látom?


Nem, nagyon jól látja, ez teljes mértékben így van. Én az első pillanattól állítom, hogy ezek bírói tévedések, orvosok kimutatták, hogy adott esetben fizikai képtelenség helyesen dönteni. Nekünk erről szól a gondolatunk, mi ezt a problémát szeretnénk megoldani. Jó úton járunk, Cardiffban két hét múlva összeül a FIFA, ahol egy irányvonalat fognak meghatározni, ahol nekünk is nagyon fontos lenne jelen lenni.

Ha tetszik a rendszer a FIFA elöljáróinak, akkor mi történik? Mennyi idő múlva lehet a bíráskodás fontos kelléke ez a rendszer?


Ha meggyőzzük őket, akkor azonnal bevezetésre kerülhet.

A szabadalom jogát érdeklődés esetén el kívánja adni, vagy megtartja?

Hetedik éve mondom minden megkeresésre, hogy a rendszer nem eladó, ennek egy új Rubik kockának kell lennie, ez alatt a mai kor szellemének a megfelelő technikáját értem. Ez egy új hungaricum lehet, amennyiben a hasznát élvezzük. Szeretnék úgy büszke lenni a találmányomra, hogy a magyar emberek is büszkék rá.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

TheFallen
2010. október 30. 12:05
Remélem lesz belőle valamit! Ha már nem vagyunk jók fociban, segítsük a futballt legalább így. A magyar szürkeállomány ugyanis...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását