2024. május 7. - Gizella

Egy kellemes űrsétát tettek

Újabb űrszerelési munkálatokat hajtott végre a Nemzetközi Űrállomás háromtagú legénységének két tagja csütörtökön, legfontosabb feladatuk volt, hogy behúzzák és összehajtsák a Progressz M-58-as teherűrhajó egyik antennáját.
2007. február 22. csütörtök 22:06 - Hírextra
A két űrhajós az előre eltervezett időben befejezte több mint hat órán át tartó űrsétáját közép-európai idő szerint este hat óra előtt néhány perccel - jelentette a Moszkva melletti Koroljovban működő repülésirányítási központ. Az amerikai Michael Lopez-Alegria és az orosz Mihail Tyurin három űrszerelési munkát hajtott végre, míg társnőjük, az amerikai Sunita Williams az ISS belsejében maradva tartotta a kapcsolatot a földi irányítással, és igyekezett a nyílt világűrben tartózkodó asztronauták segítségére lenni.

Az űrszerelők legfontosabb feladata az volt, hogy behúzzák és összehajtsák a Föld körül mintegy 350 kilométer magasságban keringő űrállomáshoz októberben kapcsolódott Progressz M-58-as típusú orosz teherűrhajó egyik antennáját, amely a kikötéskor mechanikai hiba miatt nem csukódott be megfelelően.

Emiatt a dokkolási művelet teljes befejezése is elhúzódott. A hiba elhárítása már csak azért is szükséges volt, mert a beszorult antenna zavarta volna a Progressz áprilisra tervezett leválását.

Lopez-Alegria és Tyurin már legutóbbi "kiszállásakor" is próbálkozott az antenna eltávolításával, de akkor idő és megfelelő szerszám híján nem tudták végrehajtani a feladatot. Most azonban egy speciális vágóeszközt is magukkal vittek, amellyel kiemelték a szerkezetet.

A két űrhajós emellett ellenőrzéseket végzett azokon a navigációs rendszereken, amelyekre majd a nyáron lesz szükség, amikor egy európai gyártmányú teherűrhajó köt ki az űrállomáson. Ennek a munkafolyamatnak a keretében egy antennát is felszereltek.

Végezetül az ISS külső burkán egy csillagászati teleszkópot helyeztek el, amely a világűrben zajló neutronáramlást fogja figyelni. A 6 óra 14 perces világűrben tartózkodás során csupán Tyurin szkafandere hűtőrendszerének az átmeneti meghibásodása okozott némi bosszúságot.

Az űrséta első szakaszában emiatt a kozmonauta sisakjának védőüvege olykor bepárásodott, de később a rendszer ismét rendben működött. Lopez-Alegria tizedik űrsétáját hajtotta végre, és ezzel ő az amerikai űrhajósok közül az, aki eddig a legtöbbször lépett ki a nyílt világűrbe. Így már megelőzi Jerry Rosst, aki kilenc űrsétán vett részt.

Lopez-Alegria emellett felállította az űrben tartózkodás amerikai rekordját is, legutóbbi, Sunita Williams honfitársnőjével a hónap elején végrehajtott űrsétája során: akkori űrsétájával együtt ugyanis már összesen 61 óra 22 percet volt a nyílt világűrben, így most már 67 óra 36 percnyi űrbeli tartózkodást mondhat magáénak (az addigi amerikai rekord 58 óra 32 perc volt).

Az űrhajósok között a világrekordot e tekintetben az orosz Anatolij Szolovjov tartja, aki összesen több mint 82 órát töltött el a nyílt világűrben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását