2024. május 16. - Mózes, Botond

Elfogadhatatlannak tartják a sanghaji kiállítás dokumentumait

Elfogadhatatlannak tartja a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal azokat a dokumentumokat, amiket a Sanghaji Világkiállítással kapcsolatos hazai kiadások igazolására nyújtott be a Genexpo 2010. Hungary Kft. - jelenti a HavariaPress.
2010. szeptember 8. szerda 11:37 - HírExtra
Mint ismert, az ügyben azt követően indult vizsgálat, hogy kiderült: az előző kormány 2009. októbere és 2010 márciusa között több mint másfél milliárd forintot, vagyis a teljes vállalkozói díj közel kétharmadát fizette ki a világkiállítás magyar részvételét fővállalkozóként lebonyolító cég részére, annak ellenére, hogy a Világkiállítás, és így a Magyar Pavilon hivatalos megnyitójára csak hónapokkal később, 2010. május 1-jén került sor.

Az ügyben a KEHI-vizsgálat mellett, az alapján büntetőeljárás is indult, ennek nyomozása során több cégnél került sor házkutatásra és iratok lefoglalására.

A Genexpo és annak alvállalkozói - a egy cég kivételével - többszöri felhívás ellenére sem tudtak tételesen elszámolni a szerződéseikben vállalt kötelezettségeik teljesítésével, sőt mindezidáig nem adták át sem a közigazgatási tárcának, sem a KEHI-nek a tételes elszámoláshoz szükséges dokumentumokat.

A szaktárca tájékoztatása szerint eddig csak másolatban kaptak meg bizonyos dokumentumokat, de ezek között is több irat felismerhetetlen, azonosíthatatlan. Kölésük szerint ugyanakkor számos olyan tétel bukkant fel, amelyhez a számlákat még másolatban sem csatolták, így a rendelkezésre álló iratok nem szolgálhatnak a kifizetés alapjául. Ezért a KIM és a KEHI ismételten felszólította a fővállalkozót és valamennyi alvállalkozóját arra, hogy eredeti dokumentumokkal alátámasztottan és tételesen számoljanak el.

A tételes elszámolás szükségességét indokolja a tárca szerint az a körülmény is, hogy - az eddigi vizsgálatok alapján - az előző kormány több olyan tételt is kifizetett, amelyek mögött ténylegesen nem volt teljesítés.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyúttal írásban tájékoztatta az EXPO hivatalos képviseletét, hogy a minisztérium a korábbi nyilatkozatoknak megfelelően minden igazolt és jogos költséget kész kifizetni a megfelelő dokumentáció benyújtását követően, ahogyan azt tette a kulturális megjelenésért felelős vállalkozás esetében is. Hangsúlyozták, hogy a magyar kormány számára továbbra is fontos, hogy az ország részvétele a Világkiállításon megfelelő módon és keretek között valósuljon meg, ezért a kormány is szorgalmazza az ügy mielőbbi tisztázását.
Forrás: Havaria
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását