2024. április 25. - Márk

Élen járunk az öreggondozásban

Nagy-Britanniában a legszebb az élet alkonya, de Magyarország is példaadó módon gondoskodik az életük végéhez közeledőkről - ez derül ki az egyik vezető londoni elemző cég szerdán megjelent átfogó felméréséből.
2010. július 14. szerda 20:17 - HírExtra
Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző és előrejelző háza - általában makrogazdasági és pénzügyi helyzetértékeléseiről ismert. Most azonban annak felmérésére vállalkozott, hogy a világ egyes országai milyen minőségű gondoskodásban részesítik az életük alkonyán járókat.

Az EIU ehhez összetett, különböző súlyozású kategóriákból álló "halálminőség-indexet" dolgozott ki. Az ennek alapján összeállított, 40 országot felsoroló ranglistán Nagy-Britannia került az első helyre, a lehetséges 10 pontból 7,9-et megszerezve.

Magyarország 6,2 ponttal a 11. helyre került, közvetlenül az Egyesült Államok mögé és Franciaország elé.

A térségből Magyarországé a legelőkelőbb helyezés, a kelet-európai EU-térségből utána Lengyelország következik a 15., majd Csehország 21. helyen; Szlovákia a 27. helyre került.

Az EIU szakértői a listához fűzött terjedelmes elemzésben külön ki is emelik, hogy Magyarországon igen magas az életük végén járóknak nyújtott ellátás minősége.

Ez a legnagyobb súlyozású az indexet meghatározó egyes alkategóriák közül, és ebben az alkategóriában Magyarország a negyedik a vizsgált negyven ország listáján.

David Clark, a glasgow-i egyetem professzora - az elemzést készítő szakértők egyike - az EIU összeállításában felidézte, hogy Magyarországon már 1997 óta törvényben biztosított jog az úgynevezett palliatív - vagyis a nem gyógyító jellegű, hanem az életük végéhez közeledő betegek életminőségének javítását, szenvedéseik enyhítését célzó - kezelés.

Az elemzés megemlíti ugyanakkor azt is, hogy jóllehet az ilyen jellegű ellátás minősége Magyarországon kiemelkedő, a hozzáférés e gondoskodási formához már nehezebb, mivel nincs kidolgozva ennek az egész országra kiterjedő stratégiája.

Az EIU a rangsorba a fejlett ipari gazdaságok alkotta OECD-csoportból harminc tagállamot vett fel, és még tízet a világ más térségeiből.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását