2024. április 29. - Péter
A hétvégén tartott MSZP rendkívüli kongresszusán az „Újrakezdés” volt a meghatározó motívum. Szomszéd Orsolya, Kiszelly Zoltán, és Vasali Zoltán politológusok azonban óvatosan kezelik az újjáépítést.
2010. július 12. hétfő 14:44 - Telkes Árpád
Elért-e valamit a kongresszus?

Mesterházy Attilát 95 százalékos többséggel választotta meg az MSZP elnökének. A fiatalítást hangsúlyozta ez a választás is, mint ahogy az „újrakezdés” kulcsszó is.

„Nehéz értékítéletet mondani a kongresszus sikeréről. Mesterházy aki megnyerte a pártelnöki pozíciót, szeretné úgy láttatni, hogy az ő megválasztása, egy újrakezdés. Az, hogy mindez valós változást hoz vagy egy kommunikációs üzenet az őszi választásokig hátralévő időben elválik.” – mondta a
HírExtrának Vasali Zoltán, a Progresszív Intézet elemzője.

A Nézőpont Intézet elemzője, Szomszéd Orsolya szerint viszont nem hozott igazi változást a gyűlés:

„ A kongresszus szinte láthatatlan maradt a nagyközönség számára, nem hangzott el semmilyen markáns, új üzenet, nem volt váratlan történés, akció sem, így önmagában ez az esemény nem ad "lökést" a pártnak. Legfeljebb a szükséges minimumot jelenti a változáshoz, amit még meg kell tölteni valódi tartalommal, látványos politizálással.”

„Nem lehet egy nagy momentumhoz kötni az újrakezdést. A párt újraépítéséhez hosszabb idő kell, azonban a kongresszus adhatott egy kezdő lökést. Ugyanazok az emberek és csoportok kötöttek kompromisszumot, majd az őszi választás dönti el, hogy sikeres volt-e” – kommentálta a lapunknak Kiszelly Zotlán politológus.

„Akkor lehet szó valós megújulásról, ha az MSZP új vezetése képes új hálózatokat, társadalmi bázist kiépíteni. Ha ez nem történik meg, akkor nem egy sikeres megújulásról, vagy egyáltalán meg nem újulásról lehet beszélni.” – tette hozzá Vasali Zoltán.

Fiatalítás


Az elnökség
A Magyar Szocialista Párt tisztújító kongresszusa elnöknek Mesterházy Attilát, elnökhelyettesnek Balogh Andrást, alelnököknek Kovács Lászlót és Szabadkai Tamást, a választmány elnökének pedig Simon Gábort választotta meg. Forrás: MSZP.hu
Az szocialisták zászlójukra tűzték a párt megfiatalítását is. Ennek ellenére az elnökhelyettesi pozícióban két veterán politikust is találhatunk, a korábban államfő-jelölt Balogh Andrást, valamint a volt EU-biztost, Kovács Lászlót is.

„Sokat kritizálták a fiatal demokratákat is korábban, hogy soraik között találhatók a legidősebb parlamenti képviselők. Az, hogy a fiatalok mellett megjelennek idősek is, valószínűleg szimbolizálni akarja az MSZP baloldali gyökereihez való kötődést, már ha az elmúlt évek kritikája után még lehet ilyenről beszélni. A régi és részben új arcok a vezetésben most egy össze nem szokott csapat benyomást keltik és kérdéses, hogy Balogh András nem jött-e túl messziről ahhoz, hogy az MSZP belső csatározásait képes legyen az önkormányzati választások előtt hatékonyan tompítani” – mondta Vasali.

„Az új elnökségben akadnak fiatalok, mint Kunhalmi Ágnes, vagy Harangozó Tamás, akik most kaptak szerepet, kérdés, hogy csak epizód szinten, vagy hosszú távra is meghatározó alakjai lesznek az MSZP-nek. Ha valóban teret kapnak a nyilvánosságban, akkor lehetne igazi fiatalításról beszélni, ellenkező esetben Kovács Lászlóval azonosítják továbbra is a pártot, ami inkább a megújulás ellen hat” – véli a Nézőpont Intézet elemzője.

Az, hogy nem került sok fiatal a grémiumba több okkal is magyarázható:

„Azok a fiatalok akik már most pozícióban vannak, mint például Botka László Szeged polgármestere, vagy Újhelyi István a parlament alelnöke, a saját pozíciójukra koncentrálnak. Úgy gondolják, hogy ha a mostani pozícióikat megőrzik, akkor az jó kiindulási alap lehet a jövőre nézve” – összegezte Kiszelly.
„Jó az öreg a háznál, ha a fiatalok akár taktikából akár mert nem kapják meg a kívánt pozíciót nem vállalnak funkciót, akkor muszáj akár veteránokat is alkalmazni. A másik szempont, hogy szeretnék a meglévő szavazókat megtartani, bebiztosítani és erre képesek az ismert arcok. Az viszont probléma, hogy a fiatalok nem tudnak beletanulni vezetési pozíciókba, nem lesz rutinuk.”

„Az őszödi beszéd utóhatásait nagyon megsínylette a párt, nagyon sokat romlottak a társadalmi kapcsolatai, ehhez képest próbál a párt fiatalokat felmutatni, valóban nem sok, de per pillanat ennyi van.” – nyilatkozta Vasali Zoltán.



A következő önkormányzati választásokról

Nehéz helyzetben van az MSZP az őszi választások kapcsán, nincs sok ideje és a megújulás addig nem folyhat le teljes mértékben.

„Épp az a kérdés, hogy a mostani felállás mennyire átmeneti, ideiglenes. Hiszen egy újabb, nagyarányú vereség után ismét a nulladik kilométerkőhöz kerülhet a párt, esélyt adva azoknak, akik most a háttérben maradtak és kivárnak. Őszig az idő rövidsége és a nyári időszak miatt csekély az esély a megújulásra, ehhez hatásos akciókra, kezdeményezésekre lenne szükség, hogy a személycseréket valódi változásként mutassa be az MSZP” – véli Szomszéd Orsolya.

Kiszelly Zoltán szerint nem csak az MSZP-n áll vagy bukik a választási szereplés:

„Egyelőre úgy tűnik, hogy inkább a Fidesz esetleges hibái mint az MSZP újraépítése hozhat a pártnak sikert. A kormány azonban kerülni fogja a felületnyitást, politikai támadásokhoz, így megújulásra szükség van mindenképp. Nehezebb dolga lesz a szocialistáknak mint négy éve volt a Fidesznek.”

„Nagyon kevés ideje van a pártnak az önkormányzati választások előtt az építkezésre és a társadalmi kapcsolatok megújítására. A szocialisták nehezen kaphatnak szimpátiaszavazatokat a kormány hibái miatt az önkormányzati választásokon, hiszen a törvényhozásban már ott az LMP is, akiket láthatóan a Fidesz vitapartnernek tekint, azaz kiemeli az ellenzéki triumvirátusból.” – állítja Vasali Zoltán.

A megújulás tehát elkezdődött, meglátjuk mennyire lesz hatásos, valamint, hogy tud-e végre szakítani a szocialista párt a korábbi negatív kritikákkal és az őszödi beszéd hatásaival.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását