2024. március 29. - Auguszta

MSZP: Mesterházy az új pártelnök

Mesterházy Attilát nemcsak ikszelték, de karikázták is, így kilencvenöt százalékos többséggel őt választotta pártelnöknek a rendkívüli kongresszus.
2010. július 10. szombat 16:26 - HírExtra
Mesterházy bemutatta az új vezetőket

A párt megválasztott elnöke Balogh András elnökhelyettessel, Kovács László és Szabadkai Tamás alelnökökkel, valamint Simon Gábor választmányi elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján úgy vélekedett: a kongresszus teljesítette a küldetését, és megfelelt a párttagok azon kérésének, hogy még az önkormányzati választások előtt minden szinten új vezetőket válasszanak.

Hozzátette: várhatóan az elnökségi tagok körében is nagy változás lesz. (Ez a szavazás még tart.)
Mesterházy Attila az elnökké választásakor kapott 87 százalékos támogatást markánsnak tartja, megjegyezte ugyanakkor, hogy ez az arány valójában 95 százalékos volt, mert többen ikszelés helyett karikáztak, ezek érvénytelen szavazatnak számítottak. Kérdésre válaszolva megerősítette, hogy a több mint négyszáz küldöttből 357-en vettek részt a szavazáson és közülük 308-an voksoltak rá.

Mint mondta, miután felállt a csapat, és látják, merre akarnak menni, feladat és munka vár rájuk.
Kérdésre válaszolva közölte: a vezetők két évre kaptak mandátumot.

A kongresszusi ajánlásban szereplő demokrata körök létrehozásával kapcsolatban úgy vélekedett: a polgári körök sikeres kezdeményezése volt a Fidesznek és nem szégyen akár az ellenféltől is eltanulni egy technikát.

Egy másik kérdésre felelve a Szili Katalin vezette a Szövetség a Jövőért Mozgalomról azt mondta: az MSZP-nek minden olyan mozgalomra szüksége van, amely segíti a párt sikerét. Emlékeztetett arra, hogy az alapszabály nagyon egyértelműen fogalmaz: az MSZP ellenében induló szocialista párttagokat automatikusan kizárják. Eddig csak olyan információt kapott Szili Katalintól, hogy segíteni akarják az MSZP munkáját - tette hozzá.

Balogh András elnökhelyettes a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az MSZP-nek új programot kell készítenie a jövőről, különben szétszakadhat a párt. Úgy látja, radikális megújulásra van szükség, szociálisan sokkal érzékenyebbé kell tenni a pártot és ki kell mondani, hogy a szocialisták a magyar nemzeti progresszió folytatói.

Kovács László alelnök a tisztességes, felelős ellenzéki politizálást emelte ki, és jelezte, szívesen foglalkozna a kommunikációval, mert a jó politikát el kell juttatni az emberekhez.

A 34 éves Szabadkai Tamás - a pártvezetés legfiatalabb tagja - úgy fogalmazott: a kor nem érdem, hanem állapot. Abban szeretne szerepet vállalni - mondta -, hogy az MSZP ne budapesti párt legyen, jelenjen meg a vidéki szervezetek véleménye is a döntéshozatalnál.

A tisztújító kongresszus az elnökségi tagok megválasztásával folyatódik. A tíz helyre 26 jelölt van. A megválasztáshoz ötven százalék plusz egy szavazatra van szükség, így várhatón itt is

Szabadkai és Kovács


Az alelnöki posztra hat jelölt volt, a két politikus a második körben kapta meg a megválasztáshoz szükséges többséget.

Szabadkai Tamás korábbi országgyűlési képviselő majdnem 53, Kovács László közel 51 százalékot kapott.

Szintén a második körben választották újra Tukacs Istvánt a pénzügyi ellenőrző bizottság élére.

Simon maradt


A testület jelenlegi elnökének végül nem lett kihívója, mert a párt Csongrád megyei szervezete nem tudta összegyűjteni a küldöttek egyharmadának aláírását ahhoz, hogy Balogh András választmányi elnökjelöltté válhasson.

Botka László szegedi polgármester, az MSZP Csongrád megyei elnöke június végén jelentette be, hogy ő kapta ugyan a legtöbb jelölést, de mégsem indul el a tisztújításon a választmányi elnökségért.

Döntését azzal indokolta, hogy most elsősorban Szegeden van dolga, és bejelentette, Balogh András jelölése érdekében kampányolnak, mivel párt alapszabálya lehetőséget ad arra, hogy a kongresszuson - a küldöttek egyharmadának aláírásával - helyben is jelöltté váljon valaki.

Pártelnökké választották Mesterházyt

Mesterházy Attilát a küldöttek 87 százalékának szavazatával választotta pártelnökké a rendkívüli tisztújító kongresszus szombaton.

Az elnökhelyettesi posztra Balogh András nagykövetet, a szocialisták államfőjelöltjét választották meg. Ellenfele Szabó Imre volt környezetvédelmi miniszter húsz százalékot kapott.
A párt pénztárnoka Brecskáné Nagy Mária maradt.

Lendvai szerint az MSZP a legrosszab évét élte át


Lendvai Ildikó szerint az MSZP története legdrámaibb esztendejét élte át. A leköszönő pártelnök az MSZP szombati tisztújító kongresszusán az elmúlt egy év mérlegéről azt mondta, annak ugyanaz a pozitívuma, mint a negatívuma: a párt megmaradt, egyben maradt, de ennél többet nem sikerült elérnie.

Éppen átfértek a tű fokán

Lendvai Ildikó a távozó pártelnökség egy évéről szólva úgy vélekedett: a párt átjutott a "tű fokán", de hogy morális értelemben ez sikerül-e, csak ezután derül ki. Most dől el - jelentette ki -, hogy érdemes-e együtt maradnia ennek a közösségnek, van-e közös hivatása, küldetése, és van-e ehhez képessége. A leköszönő pártelnök az előbbiben bízik, az utóbbiban reménykedik.
Úgy fogalmazott: az MSZP-nek tisztábbá, jobbá, tehetségesebbé kell válnia.


Fotók: Halabuk Ferenc

Az új tisztségviselőknek Lendvai Ildikó azt üzente: "ne kerüljetek a szemem elé, ha nem lesztek sokkal tehetségesebbek nálunk".

Az, hogy az MSZP a választások után "életképesen átjutott a túlsó partra" még nem az élet, csak esély, nem maga a diadalmas jövő - emelte ki a távozó pártelnök, aki szerint az MSZP "jobbik énje" a párt és saját árnyékán túllépve vállalta a felelős kormányzást, és "baloldali kéznyomot hagyott", de a "balek énje" a kényszermegszorítások helyett elvitte a balhét, a higgadt, szakszerű kormányzás sikerét nem íratta a párt nevére.

Hozzátette: a politikai hitelt tette tönkre a morális hitelvesztés, a régi korrupciós ügyek kipattanása, új gyanúk összetorlódása.

A konzerválódott régi struktúrában nem volt erő, hogy ezt legyőzze - mondta.

Tanulság?

Szerinte az elmúlt egy évnek két használható öröksége és két negatív tanulsága van. Az előbbiről azt mondta: morális tőke az, amellyel a válságkezelő kormányzást végigvitték, illetve megkezdték "kitaposni" az új baloldalt. A negatív tanulsággal kapcsolatban leszögezte: hiányzik a morális önvédelem és megmaradt a rugalmatlan szervezeti állapot.

Kifejtette: az új elnök egyik legnehezebb feladata lesz az új működési modell megtalálása.
Lendvai Ildikó a beszéde elején elmondta azt is, hogy a kongresszusra elhozott egy nemzeti együttműködési nyilatkozatot, egy NENYI-t, nehogy "bajuk legyen".

Ezzel kapcsolatban úgy vélekedett: kizökkent a világ, a demokrácia világa, és az MSZP-nek van dolga annak helyrehozásával. Mint mondta, a párt nincs eléggé "hősies állapotban", teljes fegyverzetben, de muszáj méltóvá, alkalmassá tennie magát, ezzel tartozik mindenkinek, aki egyetlen percre is bízott az MSZP-ben.



Lábadozásra nincs idő

A távozó pártelnök úgy vélekedett: a szocialistáknak nincs idejük lábadozni, és bár nincs forradalom, elindult egy gyors, rossz irányú társadalmi, politikai átrendeződés, az "ókonzervatív, talmi díszletek között egy újkonzervatív fordulat", amely széthúzná, megnövelné a társadalmi különbségeket. Lendvai Ildikó szerint a valódi emberség, a valódi közösség összetartó szálait "szétvagdossák", helyette "álságos, mesterséges, kenetteljes" közösséget hazudnak, a társadalmi szakadékot mélyítik, közben a nemzeti együttműködés rendszeréről, a nemzeti összetartozás magjáról beszélnek.

Úgy fogalmazott: a valódi helyett műközösség, műegység jön létre, "művirág a nemzeti nyilatkozat műnyomata" alatt, műanyag ország Patyomkin-demokráciával, azzal, hogy "műelnök ül majd a Sándor-palotában" és műfüggetlenség alakul ki a korábbi valóban független intézményeknél.
A távozó pártelnök szavai szerint ez a társadalmi önzés, "politika bóvli" világa és diadala.

Az MSZP műanyag helyet igazit akar, igazi nemzetet, igazi együttműködést, igazi rendet, igazi szabadsággal, ehhez erő kell a szocialistáknak - jelentette ki Lendvai Ildikó.




Mesterházy: társadalmi egyensúlyt az orbáni kényuralommal szemben


Az elnökjelölt a szombati rendkívüli tisztújító kongresszusra érkezve újságíróknak úgy nyilatkozott: hatalmas a kihívás az MSZP előtt és nagy a párt felelőssége. Meg kell szervezni, hogy társadalmi ellensúly jöjjön létre "az orbáni tekintélyuralmi világképpel" szemben - tette hozzá.

A kongresszus mottója az "újrakezdés". Ezzel összefüggésben a küldöttek egy kis méretű, átlátszó műanyag építőkockát kapnak és egy emléklapot, amelynek tartalma szerint ez az "újrakezdés üvegkockája" szimbolizálja az új kezdetet.

Az emléklap rögzíti: az MSZP összetartó, erős közösség, amelynek az értékei nem változtak, de a körülmények igen. Az átlátható építkezés időszaka jön, amelyben új működési modellre van szükség és új eszközökre a jövőbeli sikerek alapjának megteremtéséhez - áll az emléklapon.
A kongresszus zárt üléssel kezdődött, az újságírókat várhatóan tíz óra körül engedik be az Europa Congress Centerbe.

A kongresszus épülete mellett a magát Új Szocialisták Mozgalmának nevező szervezet néhány tagja tüntetett a XXI. századi szocialista politika megújulásáért és az ökoszociális piacgazdaság mellett.
Forrás: MTI/Hirextra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

helix
2010. július 12. 11:00
Az mszp képtelen a megújulásra!

Tele vannak korrupciós ügyekkel, és nem tudnak fiatal, hiteles arcokat kitermelni maguk közül!

Kihalásra vannak ítélve.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását