2024. május 6. - Ivett, Frida

Könyv a jövőnkért

A „Magyarország 2025” egy különleges, abszolút hiánypótló könyv. A Magyar Tudományos Akadémia legnagyszerűbb szaktekintélyei üzennek általa, a téma pedig a közös, magyar jövőnk.
2010. június 28. hétfő 12:32 - Győry S. József
Mi lesz 2025-ben? Az égig érő „megapoliszok” között és a sugárzástól védő gigantikus energiapajzs égisze alatt repülő autók fognak teljesen szabályszerűen, minden előírást betartva közlekedni, mindezt azért, mert a „Globális Világtanács” így kívánja? Esetleg a háborúktól, éhínségtől elgyötört emberek minden pillanatát az élelem és ivóvíz utáni kilátástalan hajsza fogja meghatározni a poszt apokaliptikus sivatagban, amit egykoron Földnek hívtak? Talán nem.

Dr. Nováky Erzsébet, az MTA Jövőkutatási Bizottságának elnöke azonban ismeri, ha nem is a pontos jövőt, de az ahhoz közeli jövőképeket. A „Magyarország 2025” egy páratlan, tudomány iránt kevésbé fogékony emberek számára is lebilincselő tanulmánykötet, melynek megalkotására Vizi E. Szilveszter, az MTA előző elnöke adott megbízást. A munkálatokban meghatározó szerepet játszottak a Budapesti Corvinus Egyetem Jövőkutatás Tanszékének munkatársai, fiatal kutatói, demonstrátorai.

„A kötet tartalmazza azokat a szakértői előrejelzéseket, amelyeket különböző tudományterületek szakemberei - jogász, oktatáskutató, település- és városfejlesztő, demográfus, orvos, filozófus, gazdasági szakember, környezetvédő, internetszakértő, újdonságokat feltáró gyakorlati szakember, művész - fogalmaztak meg a következő közel húsz évre. De tartalmazza azoknak a fiataloknak - elsősorban végzős középiskolásoknak és a felsőfokú képzésben résztvevőknek - a jövőről alkotott véleményét is, akik 2025-ben várhatóan döntéshozó pozícióba kerülnek.” – Ismertette a HírExtrával a kutatásvezető és alkotó szerkesztő, Dr. Nováky Erzsébet.

„Színház az egész világ…”

Ezért tennénk valamit
Az idő lineáris felfogásában a jövő az idővonalnak az a része, amely ezután (a jelen után) fog „megtestesülni”, ahol az a „hely” van, ahol a még meg nem történt események képzelhetők el hitünk szerint. (A hitünk abból áll, hogy az előbbi fogalmakat és következményei feltételezzük). Ebben a felfogásban a jövő a múlttal (azzal az eseménysorozattal, amelyek már bekövetkeztek, és amelyeket többé-kevésbé ismerünk) állítható szembe, valamint a jelennel, amelynek a határait visszafelé mozgathatjuk, de előre nem.
Az 560 oldalas, mindenki számára érthető ábrákkal, grafikonokkal illusztrált könyv egy forgatókönyv, amely mindannyiunk közös jövőjét hivatott felvázolni, a nem is olyan távoli jövőben. Rátermettségünk, helyzetfelismerésünk függvénye, hogy mit szívlelünk meg ebből az élet minden területét átfogó kötetből, azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy mindenki a saját sikerének a kovácsa: a jövő változtatható, alakítható, hiszen nincsen előre megírva.

Habár a „forgatókönyv” senkinek sem ad egyénre szabott utasítást, elolvasása után rá kell döbbennünk, hogy felelősséggel tartozunk a környezetünkért, embertársainkért, hiszen a jövőnk - és jelenünk - egy láncolat, melynek láncszemei mi magunk vagyunk. Elég egy rossz döntés és kihullik egy láncszem. Adott szituációban ez végzetesnek is bizonyulhat…

Mi legyen?

A „Magyarország 2025” egy tanulmánykötet, ami csakis színtiszta tudományos előrejelzéseken alapul. A könyv kereskedelmi forgalmazásban egyelőre még nem kapható, azonban létjogosultsága több mint helytálló: középiskolákban - is - hasznos tananyagnak bizonyulhat a közeli jövő folyamán.

Hazánk legkiválóbb tudósai, szaktekintélyei üzenik a könyv által, hogy a jövőnk a saját kezünkben van. Tegyünk hát érte.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását