2024. április 28. - Valéria

A hét legócskább kampányfogásai 5.

Heti összeállításunkban ezúttal Lendvai Ildikó gesztustalanságáról, Kósa Lajos morális válságáról, Szanyi Tibor kényelmes megoldásáról, Szijjártó Péter kutya kötelességéről, valamint Vona Gábor bajtársi szövetségéről olvashatnak.
2010. április 19. hétfő 16:03 - Nagy András
Tetszik vagy sem, megérkeztünk a 2010-es országgyűlési választási kampány finisébe. S ahogy az ilyentájt már lenni szokott, a politika minden idegszálával ránk, választópolgárokra összpontosít. A nagy igyekezetbe persze hibák, mi több, arcpirító blamák is csúsznak. Mint látni fogjuk, ezeket néhol figyelmetlenség, máskor kényszer, egészen kivételes esetekben pedig szimplán az emberi pofátlanság produkálja.

A választás második fordulójáig futó hat részes sorozatunkban arra vállalkozunk, hogy megosztjuk önökkel az adott hét öt legócskább kampányfogását. Lássuk, mivel fárasztottak bennünket a pártok ezen a héten!

1. Lendvai Ildikó gesztustalansága

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke múlt keddi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy „egyoldalú gesztusként” pártja visszalépteti négy fővárosi képviselőjelöltjét (Avarkeszi Dezsőt, Hatvani Csabát, Bárándy Gergelyt és Szabó Zoltánt) a Lehet Más a Politika javára. Ezzel a kedves kis húzással a sokat próbált szocialisták valójában semmi nem mást tettek, mint hogy kellemetlen helyzetbe hozták a politikai függetlenségére eddig kínosan ugyan, de roppant jó okkal vigyázó LMP-t.

2. Kósa Lajos morális válsága

Nincs család, város és nemzet morális tartás nélkül - jelentette ki a Fidesz alelnöke, Debrecen polgármestere az észak-borsodi Kazincbarcikán egy helyi szakközépiskola éttermében rendezett fórumon pénteken. A cívisváros első emberének minden szavával mélyen egyetértünk. Azt viszont nem vagyunk képesek belátni, hogyan is akarja a Fidesz, illetve személy szerint Kósa polgármester morális alapokra helyezni a következő ciklus kormányzatát, ha arra a pofonegyszerű kérdésre sem tud (mer?) egyenes választ adni, miként fordulhatott elő, hogy pártja kampányfőnöke egy hangfelvételen - melynek valódiságát máig nem vonta kétségbe a Polgári Szövetség – tizenötezer név szerint ismert komcsi szavazóról beszél?

3. Szanyi Tibor kényelmes megoldása

Szanyi Tibor, a választás első fordulója után állva, mi több, valódi versenyben maradó kevés szocialista jelölt egyike a nyitóforduló után felháborodva közölte: csak a körzetébe, a XIII. kerületbe szervezett Fideszes és Jobbikos átjelentkező szavazók miatt maradt alul Szalay Péterrel szemben. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy "az átjelentkezés valójában kényelmi eszköz, amely arra szolgál, hogy megkönnyítse azok életét, akik állandó bejelentett lakhelyüktől távol élnek és szeretnék gyakorolni állampolgári jogaikat. Ennek ilyen módon történő kihasználása nem diákcsíny, hanem antidemokratikus lépés." A hét utolsó munkanapján azonban kiderült: ha arról van szó, bizony Szanyi Tibor se veti meg e sajátos kényelmi eszköz nyújtotta „antidemokratikus” eszközöket.

4. Szijjártó Péter kutya kötelessége

Szijjártó Péter szóvivő szerint, ha az emberek – annak tudatában, hogy a Fidesz milyen irányt, jövőt gondol el Magyarországnak – nagy felhatalmazást adnak a pártnak, akkor a Fidesznek „kutya kötelessége élnie” ezzel az ország válságból való kilábalása érdekében. Igazán kedves fiú ez a Szijjártó Péter, hogy ennyire tiszteletben tartja a nép kívánságát, egyetlen apróságra azonban hadd hívjuk fel a figyelmét: az emberek tulajdonképp végtelen dologra felhatalmazhatnak egy pártot, egyvalamire azonban biztosan nem: hogy az a saját szája íze szerint módosítsa a demokratikus választásokra vonatkozó játékszabályokat. Ez ugyanis azzal a veszéllyel fenyeget, hogy az istenadta nép joga, hogy leváltsa a neki nem tetsző karhatalmat, esetleg csorbát szenvedhet. A Fidesz első kormányzati lépéseinek egyikeként állítólag egyeztetés nélkül benyújtja a magyar Országgyűlés és helyi közhatalmi szervek képviselőinek létszámára és megválasztására vonatkozó törvényjavaslatot.

5. Vona Gábor bajtársi szövetsége

A Jobbik elnöksége a héten dönt arról, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye 8. választókerületében visszalépteti-e egyéni képviselőjelöltjét a választáson független jelöltként induló Molnár Oszkár, Edelény polgármestere javára - mondta Vona Gábor, a Jobbik elnöke csütörtökön az MTI-nek. Nos, ma már hétfő van, de még mindig nem tudjuk, hogy határozott a szélsőjobbos párt. Akárhogy döntenek is, annyit azért nyugodt szívvel ide írhatunk: még a magyar közéletben is ritka pofátlanság lenne, ha az eddig nulla kompromisszumkészséget mutató Jobbik visszalépne egy független jelölt részére, csak azért, mert az korábban magzatuknak szándékosan ártó cigányasszonyokról, valamint a zsidó nagytőke magyarországi hódítási kísérletéről értekezett.

Sorozatunk elsőmásodikharmadik és negyedik része a megfelelő számokra kattintva olvasható.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását