2024. április 30. - Katalin, Kitti
Határozottan cáfolja politikai ellenfele vádját Simicskó István, mi szerint őt csak úgy "beejtőernyőzték" a XI. kerületbe. A KDNP alelnöke az MSZP-s Molnár Gyulával küzd Újbudáért a választás második fordulójában.
2010. április 16. péntek 15:30 - Nagy András
Kétségkívül óriási győzelmet aratott a Fidesz-KDNP szövetség vasárnap. Hogyan ünnepelte Simicskó István a sikert?

A XI. kerületben a Budafoki úti irodában a segítőimmel együtt vártuk az eredményeket, és azok ismeretében mindenkinek megköszöntem az eddigi áldozatkész munkáját. Néhány szendvics és persze pezsgő is előkerült, én azonban autóval voltam, így nem ihattam. Tény, hogy nagy volt az öröm, de a siker mögött rengeteg munka van.

Mekkora része van a diadalban a KDNP-nek?

Nézze, azt így nehéz megmondani, hogy a KDNP hány százalékban járult hozzá a győzelemhez. Ez egy csapatmunka volt, nem lehet szétválasztani a teljesítményeket.

Arányos lesz a kereszténydemokraták teljesítményével a KDNP-re osztott kormányzati feladatmennyiség?

Ezzel én most nem foglalkozom. Most még az a legfontosabb, hogy a második fordulós akadályokat is sikerrel vegyük, hiszen a küzdelemnek még nincs vége. 

Molnár Gyula a minap a HírExtrának szó szerint azt mondta, önnek semmi köze a XI. kerülethez, önt csak beejtőernyőzték oda. Mit szól ehhez?

Az állás
Budapest Főváros 16. választókerületének első fordolós eredményei a 2010-es országgyűlési választások első fordulójában: 1. Dr. Simicskó István (Fidesz-KDNP): 44,48 %, 13203 darab szavazat. 2. Molnár Gyula (MSZP), 38,22 %, 11346, 3. Diószegi Ernő Endre (LMP), 9,44 %, 2803. 4. Szabó Gábor (Jobbik), 7,86 %, 2332.
Méltatlan ez az alaptalan vádaskodás Molnár Gyulához. Értem, hogy nem elégedett a teljesítményével, értem azt is, hogy a mögötte álló politikai közösség nem adott elég hitelt a számára és úgy látom, szégyelli is, hogy MSZP-s jelöltként kellett indulnia. Nem véletlen, hogy inkább polgármesterként próbál megjelenni a kampányban (Molnár Gyula a XI. kerületnek nem csak az egyik országgyűlési képviselője, hanem polgármestere is – a szerk.) és gyakorlatilag el is rejti az MSZP emblémáját a plakátjain. Ezt én mind értem. De ettől még nem kell a másikat személyében bántani.

Értem, de mi a helyzet az ön állítólagos ejtőernyős mutatványával? Milyen kapcsolatban van Kelenföld-Albertfalvával?

Először is gyermekkoromban egy újbudai általános iskolában karatéztam. Aztán a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola - ahol első diplomámat szereztem – kollégiuma is a XI. kerületben van. Sőt, laktam például Gazdagréten, csak a lakótelep építése miatt szanálták a házunkat. Az elmúlt években is heti rendszerességgel többször fordultam meg Újbudán, már csak azért is, mert a Műszaki Egyetem épületébe járok oktatni.

Családommal jelenleg is Budán élek, és a budai kerületek koordinációjáért én felelek a Fidesz-KDNP szövetségen belül. Nem tudom tehát, milyen kapcsolódás kellene még, és arról sem vagyok meggyőződve, hogy az, hogy Molnár Gyula fenntart egy lakás Újbudán, azt is jelenti-e, hogy a kerületben lakik. De ebbe nem is szeretnék belemenni, mert azt gondolom nem ez a lényeg. Nem ez dönt arról, ki tudja a helyiek érdekeit jobban képviselni.

Ettől még tény, hogy – legalábbis az életrajza alapján – Molnár Gyula igazi lokálpatriótának mondható.


Hogy ki lokálpatrióta és ki nem, az megítélés kérdése, és általában a tettekben szokott megmutatkozni. Aki lokálpatrióta, az igyekszik a helyi közösség életkörülményeit javítani, egyben a közösség lelkét is megpróbálja ápolni ebben a pénzügyi, gazdasági és morális és mentális válságban kiutat próbál keresni. Ha Molnár Gyula lokálpatrióta lenne, akkor törekedne arra, hogy Kelenföld városközpontját megépítse, vagy hogy ne befejezetlenül álljanak a négyes metró építkezései immár évek óta.

A Népszabadság szerint nem Ön, hanem Hende Csaba lesz a honvédelmi miniszter. Igaz ez?

Mint az előbb is mondtam, most csak azzal foglalkozom, hogy minél sikeresebbek legyünk a második fordulóban. Mindent a maga idejében kell eldönteni. Az, hogy az újságban miket írnak a jövendőbeli kormányról, biztos, hogy nagyon érdekes lehet, de most az a legfontosabb, hogy a kelenföldieket és az albertfalvaiakat is meggyőzzük, hogy ők is tartozhatnak a nyertesekhez. Fontos, hogy az Orbán Viktor által vázolt öt nemzeti ügy itt, a XI. kerületben is hangsúlyt kapjon a választás után.

Milyen konkrét intézkedéseket tervez megválasztása esetén?

Simicskó István
Dr. Simicskó István 1961-ben született a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszalökön. Eszter lánya 15 éves, gimnáziumba jár és kajakban magyar bajnok.1980-ban érettségizett a csepeli Jedlik Ányos Gimnáziumban. 1985-ben a budapesti Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán kereskedelmi üzemgazdász diplomát szerzett. 1996-ban jogi szakokleveles közgazdászként végez az ELTE Jogi Továbbképző Intézetében. 2002-ben jogász diplomát szerzett az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán. 1991-ben a KDNP-ben kezdi politikai pályafutását, 1994-ben már az Országos Elnökség tagja, majd 1996-ban lemond tisztségeiről és kilép a pártból. 1996-ban belépett a Fideszbe.1998 óta országgyűlési képviselő. 2000. május és 2002. május között a Miniszterelnöki Hivatal nemzetbiztonsági szolgálatokért felelős politikai államtitkára. 2006-tól a KDNP-Fidesz frakciószövetség frakcióvezető-helyettese és a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke.
parlamnet.hu
Például Újbudán is több rendőrt szeretnénk látni, mert a helyi kapitányságról is legalább 200-250 rendőr hiányzik.
Lesz erre pénz?

Hát hogyne lenne, ha a többek között a közbiztonság nemzeti ügyére épülő programunk kormányerőre emelkedik. Ebben 3000-3500-al több rendőrt is ígérünk az utcákra. De nem csak erre lesz forrás, hanem egy zöldbankra is, amelynek keretében az itteni panelházak hőszigetelése is megoldhatóvá válik. Ez az itt élők számára fontos, mert a távhődíj-emelések szörnyű terhet rónak az itt élőkre.

Panelprogram van most is.

A Panelprogram egyrészt akadozva megy, másrészt önrészt kíván a lakosságtól.

Az önök zöldprogramja önrész nélkül tervezi megoldani a lakótelepek hőszigetelését?

Így van. Ha nem csak egy-két, hanem az össze panelház felújítása megkezdődik, akkor az az építőiparnak is lendületet ad, amely értelemszerűen a munkaerőpiacra is kedvező hatással lesz.

Az elmúlt napokban világossá tette, hogy a választás második fordulója előtt már nem kíván leülni Molnár Gyulával, hogy megvitassák, ki mit gondol a kerületről. Hogyan tervezi az utolsó hét kampányát?

Ahogy eddig, ezután is folyamatosan ott leszünk a kerület utcáin, azért, hogy minél több emberrel beszélhessünk személyesen. Most szombaton nemzeti gyásznap lesz, ezért a kampányt kellő tisztelettel és mértékkel fogjuk folytatni, egy egyházi szertartással fűszerezett faültetésre készülünk. Hétfőn Kósa Lajost, Debrecen polgármesterét látjuk vendégül a kerületben rendezett nagygyűlés keretében, kampányunkat pedig jövő pénteken egy szabadtéri operettgálával kívánjuk zárni. Ezzel az a célunk, hogy olyan közösségi élménnyel ajándékozzuk meg az ittenieket, amely azért ritkán adatik meg. Mert a közösségformálás is a politika kulcsfeladata.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Füsti
2010. április 16. 20:13
Szerintem a Keresztén egyházon keresztül elég sok szavazatot hozott a Fidesznek a Kdnp. Én is ismerek olyan keresztényeket, akik vacilláltak a Jobbik és a Fidesz között, és végül azért döntöttek a Fidesz mellet, mert a pap azt mondta, meg ők keresztények, mert ott a Kdnp is mellettük.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását