2024. április 28. - Valéria

Riasztási fokozatok

A tűzoltási riasztási fokozatok elrendelése a káreset veszélyessége és a mentési munkálatok nehézsége szerint történik, és a számok a kirendelt erők nagyságát jelentik - mondta el Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnok az MTI érdeklődésére a péntek kora e
2008. május 3. szombat 07:59 - Hírextra

Az 1-es, a legalacsonyabb riasztást alkalmazzák általában, ekkor maximum másfél raj (8-10 fő) és egy járműfecskendő van a helyszínen. A kisebb tűzeseteknél akkor is kénytelenek fokozatot, így létszámot emelni, ha vízhiányos a terület, tehát akár 2-es, vagy 3-as is lehet egy elhagyatott helyen lévő épület, vagy bozóttűz esetében a riasztás.

A 5-ös kiemelt, vagyis a legmagasabb fokozat azt jelenti, hogy legkevesebb 80 tűzoltó vonul a helyszínre, és több tűzőrségből összevonva alkalmazzák az erőket.

Legutóbb 5-ös kiemelt riasztása a fővárosi tűzoltóknak tavaly június 7-én, a XV. kerületében, a Páskom parkban volt, ahol kigyulladt egy tízemeletes panelépület felső három szintje, és a balesetben egy ember meghalt, 17-en pedig füstmérgezést szenvedtek.

Szintén kiemelt 5-ös fokozatú mentés volt a 2006-os műegyetemi lőtértűz, amelynek oltása közben három tűzoltó meghalt, hét füstmérgezést szenvedett.

Bende Péter az MTI-nek elmondta, hogy a magasabb fokozatú riasztásoknál a tűzoltókon kívül a biztonsági és orvosi szolgálat is kivonul, hogy a sérültek mellett akár a tűzoltóknak is segítséget nyújtsanak.

A hosszan tartó, kimerítő mentési munkálatokat követően a tűzoltókat a kint lévő orvosaik megvizsgálják, szükség esetén megmérik a vérnyomásukat, és a vércukorszint helyreállítása érdekében kockacukrot, vagy magas cukortartalmú italokat adnak nekik.

A tűzoltók a folyamatos kiképzések mellett évente fizikai és pszichológiai teszten esnek át, különféle feladatokat kell végrehajtaniuk, hogy minden lehetséges katasztrófahelyzetre felkészüljenek - mondta a vezérőrnagy, hozzátéve, hogy mindezek mellett rendszeresen tartanak orvosi vizsgálatokat is.

Kép forrása: langlovagok.hu
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását