2024. május 18. - Erik, Alexandra

Gráf József lát esélyt a magyar föld megmentésére

Jó pár érvünk lesz az országra vonatkozó földmoratórium meghosszabbítása mellett - mondta hétfőn Gráf József. Az agrárminiszter szerint észérvekkel meggyőzhetők az uniós döntéshozók, ám a sikerhez kitartó, szívós munkára lesz szükség.
2010. március 22. hétfő 14:10 - Nagy András
Mint ismert, 2011. április 30-án lejár a hazai földekre vonatkozó hét éves külföldi földvásárlási tilalom, de a Bajnai-kormány – az idő sürgetése miatt – a technikai egyeztetést a hazai szakmai szervezetekkel megkezdte, és a jövő hét közepén hivatalosan is jelzi Brüsszelnek, hogy Magyarország igényt tart az ún. földmoratórium meghosszabbításra.

Az egyeztetések a szaktárca mai tájékoztatása szerint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Érdekegyeztető Tanáccsal (FÖVÉT), valamint az ágazat meghatározó gazdasági-politikai szereplőivel el is kezdődtek.

Nemzeti ügy

Gráf József, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési tárca vezetője a sajótájékoztatón „nagyon fontos nemzeti ügynek” nevezte a földkérdés tisztázását. Mint mondta, örül, hogy a magyar politikában rendkívüli módon ezen ügy jelentőségét minden oldal felismerte. Gráf szerint ez azt jelenti, hogy a tartalmi kérdésekben nincs eltérés a kormány és az ellenzék álláspontja között.

Alapvető célként a miniszter a moratórium további három évvel való meghosszabbítását tűzte ki. Szerinte az ország csatlakozási szerződése erre lehetőséget nyújt. A kabinet most arra törekszik, hogy a több szem többet lát elvét érvényesítve minél több ágazati és politikai szereplőt vonjon be a moratórium meghosszabbításával kapcsolatos kormányzati döntésekbe.

A közös, minden agrárszervezet által elfogadott „érvanyagot” a miniszter jövő szerdára ígéri, ez lesz az a dokumentum, amit a kormány kiküld Brüsszelbe az Európai Bizottságnak, a végső döntést pedig – több más szakbizottság ajánlásait figyelembe véve – a mezőgazdasági grémium hozza majd meg a szaktárca reményei szerint jövő januárban. (Ez azért lenne jó, mert ekkor már hazánk lesz az unió soros elnöke, és a tisztséget viselő országnak mindig van némi plusz mozgástere – hangzott el.)

Mi hibáztunk

Szlovákia is hosszabbítana
Szlovákia az uniós külföldiekre vonatkozó termőföld-vásárlási moratórium meghosszabbítását fogja kérni az Európai Uniótól - jelentette be a pozsonyi kormány mezőgazdasági minisztere. Vladimír Chovan bejelentése szlovák lapok hétvégi beszámolói szerint reakció az úgynevezett régi uniós tagállamok követelésére, hogy 2013 után is maradjon meg a különbség az agrártámogatások területén a 15 régi tagállam és az ezredforduló után csatlakozott újak között.
MTI
Gráf egyébként nem hiszi, hogy a Bajnai-kormány által a szakma képviselőivel közösen kialakított egyezséget a következő kormány felrúgná. Elmondta, hogy azért kezdett neki az eljárásnak már a végnapjait élő Bajnai-kormány, mert az idő sürget.

Magyarországon a földtulajdon-viszonyok „szerencsétlenül alakultak a rendszerváltás után” – állítólag ez lesz a fő érvünk Brüsszellel szemben. Magyarországnak a kárpótlási jegy-rendszerrel sikerült azt a bravúrt véghezvinnie, hogy rengeteg olyan ember is licitálhatott földre, akinek semmi köze nem volt korábban az agráriumhoz. Ennek eredményeképp a magyar földek hetven százalékát bérelni kénytelenek a gazdák.

A másik fontos érvünk az lesz, hogy a magyar földek hektáronkénti átlagértéke még mindig messze elmarad az európai átlagtól, a harmadik pedig, hogy a magyar mezőgazdasági vállalkozások realizált jövedelme a relatíve még mindig alacsony ártámogatás miatt szintén jócskán elmarad az unióban szokásostól. Ráadásul a magyar gazdák forráshitelhez jutása is jóval költségesebb, mint EU-s versenytársaiké, érvek a moratórium meghosszabbítása mellett tehát akadnak bőven, más kérdés, hogy ezekhez mit szólnak majd a bizottság tagjai. (Azt például Gráf is elismerte, hogy az érvek között van egy-két sikamlós felvetés.)

Érdekes csata lesz ez

Mi lesz, ha Brüsszelt végül hidegen hagyják a magyar érvek? Mint kiderült, a viszonylag jó személyes kapcsolatrendszer miatt nem is annyira a mezőgazdasági bizottság döntésétől kell tartanunk, mint inkább a neki véleményt küldő többi grémiumétól. A legkeményebb dió a szabad tőkeáramlással, illetve szabad munkaerőpiaci kérdésekkel foglalkozó bizottság meggyőzése lesz – véli Gráf.

Az esélyeinkről szólva a miniszter azt mondta, nem tartja lehetetlennek a magyar vállalkozást, szerinte észérvekkel meggyőzhetők lesznek az uniós döntéshozók, de a sikerhez nagyon kitartó, szívós munkára lesz szükség.

Kik lehetnek a szövetségeseink, kik az ellenlábasaink az ügy kapcsán az unión belül? - kérdezte valaki. Szövetségeseink – a rengeteg közös érdekeltség miatt – elsősorban az új tagországok, még akkor is, ha nem is mindegyiküknek érdeke a moratórium fenntartása. Rajtuk kívül Franciaországgal nagyon jók a kapcsolataink, ők majdnem biztos, hogy minket támogatnak majd. Nem tagadta ugyanakkor, hogy ebben „az érdekes csatában” alapvetően magunkra számíthatunk majd.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását