2024. április 19. - Emma

Gyurcsány mozgolódik

Gyurcsány Ferenc csendben kúszik a gátra. A volt miniszterelnök szerdán, a Belvárosban tartott előadásán egyre hevesebben kommentálja a politikai eseményeket – minden bizonnyal azért, mert újra vezető szerepre készül.
2010. február 26. péntek 07:30 - Pénzes Dávid
Furcsa helyzet alakul az MSZP háza táján. Miközben Mesterházy Attila a párt miniszterelnök-jelöltje, a háttérből Gyurcsány Ferenc képe sejlik elő egyre határozottabb körvonallal. Az MSZP-n belüli tanácstalanság vagy egy felépített stratégia része ez?

Új irány - jó irány?

A szocialisták kampánya Mesterházy Attila programadásával folytatódott a hétvégén. A kormányfő-aspiráns szónoklata érdekes módon nem a Bajnai-kormány eredményei felé, hanem a hagyományos baloldali értéke és kampányok irányába terelte a közfigyelmet.

Ez meglehetősen megkérdőjelezhető döntés, hiszen Bajnai és csapata valóban sikerrel vette fel a harcot a válsággal – még akkor is, ha ehhez kemény költségvetési szigorításokra volt szükség, ami pedig az állampolgárokat is keményen érintette. Mégis úgy tűnik, ezt a magyar társadalom egésze is belátja, és elfogadja a kiigazítást – szemben például a görögökkel nem megy az utcára törni-zúzni, hanem dolgozik tovább.

Mesterházyék azonban ezt nem ismerték fel, így inkább a szokásos ígérgető kampányra fokuszálnak. Ez pedig nehéz lesz, hiszen teljesen nem tudnak ellentmondani a Bajnai-kabinet által meghatározott iránynak, nincs keret túl sokat ígérni - főleg, hogy ezt az irányt maguk is támogatták parlamenti szavazataikkal.

Valaki feldúlta a tervet

Gyurcsány szereplése
Gyurcsány a Belvárosban forradalmi riadót fújt. A radikálisokat túllicitálva szokásához híven nagy garral állt ki amellett, hogy az országban a rendszerváltás óta nem történt meg a „szociális és az erkölcsi forradalom". A volt függetlenített KISZ-vezér ezért a rendszerváltás korrekcióját tartotta a legfontosabb teendőnek. A szokásos Fideszt-vádoló jobbikozás után Gyurcsány a rá jellemző retorikát alkalmazva, melynek lényege, hogy ellenfelét vádolja meg azzal, ami nyilvánvalóan ő magára igaz, az Orbán-fóbiát kívánta tagadni. Mint mondta: „nem én félek a vele való találkozástól, ő fél velem találkozni". Ha téged vádolnak, vádold meg ellenfeled logikáját ugyanezzel, főleg, ha közismerten igaz a rólad szóló vád - ez a logika érződik Gyurcsány retorikai stratégiájában.
(Heti Válasz)
A kampány elején azt is meghatározták, hogy először bemutatják az egyéni képviselő-jelölteket, ezután Mesterházy kerül az előtérbe. Ez így is történt, ám Mesterházy berobbanása csak igény maradt, nem sikerült igazán dübörgőre. Szombaton ugyan ő volt a sztár, a közszolgálati tévék is vendégül látták a legfontosabb politikai műsorokban, ám azóta megtört a lendület.

És éppen ekkor lép elő a vörös homályból Gyurcsány Ferenc. Érdekes egybeesés. Mikor az egész pártgépezetnek Mesterházyira kellene irányítani a figyelmet, megjelenik az eddig háttérbe húzódó ex-miniszterelnök és kemény hangú előadást tart - mintha csak ő lenne az MSZP első embere.

A dolog mögött természetesen nem egy véletlen egybeesés húzódik. Gyurcsány esetében ilyenről sosem beszélhettünk. Az ok pedig egyre nyilvánvalóbb: Gyurcsány és Mesterházy vetélkedése. A baloldal jövője szempontjából ennek kimenetele a legfontosabb kérdés. Gyurcsány belvárosi előadásából egyértelművé vált, hogy igényt tart a közszereplésre, igényt tart a vezéri szerepre - legalábbis előbb vagy utóbb.

Fals ötlet

Ezzel azonban megzavarhatja az MSZP szavazókat. Főként azt az értelmiséget, akik pontosan tisztában vannak azzal, hogy Gyurcsány milyen szerepet játszott az ország eladósításában, a kormányzás elhanyagolásában, az ebből következő közbiztonsági helyzet romlásában, az értékválságban, a szélsőségek megerősödésében stb.

Nem beszélve azokról a bizonytalanokról, akik egy megújult baloldalra szívesen tennék a voksukat, ám Gyurcsány felbukkanása elveheti a kedvüket ettől. A volt kormányfő színrelépéséből úgy tűnik ki, mintha a győzelemmel Mesterházy Attilán és szűk környezetén kívül nem foglalkoznának a baloldalon, sokkal inkább azzal, hogy milyen ellenzéki szerepet vállaljon majd be az MSZP, illetve hogy ennek ki legyen a vezetője.

A cél


Kimondhatjuk, hogy mindezekből úgy tűnik, Gyurcsány megint személyes érdekeit (hatalom és szereplési vágyát) helyezi előtérbe a baloldali győzelem-elérés helyett, nem beszélve a Fidesz-kétharmad megakadályozásának deklarált céljáról.

Jelenleg azonban nincs az MSZP-n belül olyan erő, mely ezt felismerve, képes lenne megakadályozni Gyurcsány nyomulását. Nem véletlenül írta több médium is Gyurcsány távozásakor, hogy sokáig komoly befolyása lesz a pártra. Tény, hogy miniszterelnökként nem sokat tett le az asztalra, ám a párton belüli helyzetét ügyesen szilárdította meg: olyan emberekkel vette körül magát, akik a mai napig hálásak és támogatják – tűzön-vízen keresztül.

A jövő nagy kérdése lassan nem az, hogy az MSZP hogyan szerepel, hanem hogy szétesik-e a párviadal miatt, avagy képes lesz-e úgy újraszervezni magát, hogy mind Mesterházy, mind Gyurcsány megtalálja benne a helyét?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását