2024. március 29. - Auguszta

Jancsó Miklós szerint egy új kultúra alakult ki

Az ismert emberek olvasási szokásait boncolgató interjúsorozatunk harmadik részében a kétszeres Kossuth-díjas rendezőlegendát, Jancsó Miklóst kérdezte a HírExtra.
2010. február 13. szombat 09:59 - Győry S. József
" A világnak Zrínyi Miklós jelmondatára van a legnagyobb szüksége: "Jó szerencsét, semmi mást!"

Ha ideje engedi, naponta hány órát szokott olvasással tölteni?


Én a mai napig mindenféle témában szoktam olvasni, hiszen nagyon sok dolog érdekel. Számtalan könyv van a tulajdonomban, így bőven tudok válogatni: ha érdekel valamilyen téma, akkor csak leveszem a könyvet a polcról.

Éppen kölcsönkaptam az amerikai detektív-regény írónak, Gregory McDonaldnak az egyik könyvét, most azt olvasom éppen. De természetesen mást is szoktam olvasni, hiszen mindenevő vagyok ilyen téren. Kifejezetten szeretem a kortárs, és a klasszikus irodalmat is.

Hogy mennyit olvasok? Addig, amíg a szemem bírja: reggeltől estig, persze csak akkor, ha időm engedi.

Tudom, nehéz kérdés bármiből is kedvencet kiemelni, de mégis: melyik könyvre emlékszik vissza legszívesebben?

Igen, ez valóban nagyon-nagyon nehéz feladat. Az ember életében a gyerekkor a legmeghatározóbb, így gyerekkorom könyveit tudnám kiemelni. Kifejezetten szerettem Verne Gyula könyveit, így a Némó kapitányt is. Azóta persze rengeteget olvastam, hiszen az emberi szellem gazdagsága elég nagy.

Mit gondol arról, hogy manapság egyre kevesebb könyvet olvas a fiatalság. Ön szerint ez baj?


Nézze, egy új kultúra alakult ki, ami már nem a nyomtatásra épít, illetve nem csak arra. Az viszont kétségtelen, hogy a nyomtatás csillaga leáldozóban van. Olyan óriási kulturális cserélődés játszódik a világban, amire eddig szerintem nem volt példa, bár nem vagyok kulturtörténész.

Talán csak a könyv nyomtatásának a feltalálása lehetett hasonló, megjelent a Biblia, amit végül mindenki a saját nyelvére lefordított. Gondoljunk csak bele, hogy a Biblia lefordítása mennyire megváltoztatta az akkori világképet. A jelenlegi helyzet egy kifejezetten érdekes, fantasztikus változásnak tűnik, aminek a megélése az utókorra vár.

Ez egyben igaz lehet a filmekre is.

A kor változása benne van a filmekben is. Az úgynevezett „civilizált” világ egyre inkább változik, ez az élet minden területén érezteti a hatását. A nagyvilágot lassan egy kis faluhoz is hasonlíthatnánk, é
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását