2024. április 26. - Ervin

Kökény Mihály: erőböl nem lehet átalakításokat végezni

A szocialista Kökény Mihály szerint erőpozícióból nem lehet megreformálni a magyar egészségügyet és a választások után elengedhetetlen, hogy a mértékadó politikai körök egyezségre jussanak az egészségügy fejlesztéséről.
2010. február 4. csütörtök 17:41 - HírExtra
Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke csütörtökön debreceni sajtótájékoztatóján kifejtette: a szocialista párt aggályosnak tartja azt a tervet, miszerint a fideszes irányítású Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat és Debrecen városa által fenntartott egészségügyi holdingba olvasztanák be a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumához (DEOEC) tartozó klinikákat.

"Kockázatosnak tartjuk, hogy a Kelet-Magyarország egész területén speciális szakellátást nyújtó klinikák, egyetemi tudásközpontok alárendelt szerepbe kerülnének és kizárólag szűk városi érdekek mentén döntenének betegutak korlátozásáról, az ellátás szervezéséről" - mondta az MSZP szakpolitikusa.

Kérdés, ha a kórházat és a szakrendeléseket üzemeltető holding kapná a klinikák teljesítménye után is az adó- és járulékfizetők pénzét, jutna-e elég az Auguszta telepen működő mellkas- és szívsebészet finanszírozására, mint ahogy az is kérdés, hogy a jól gazdálkodó egyetemi klinikák bevételéből egyenlítenék-e ki a megyei kórház újratermelődő adóságait - sorolta aggályait Kökény Mihály.

Hozzátette: ilyen reformra, amely az egyetemi klinikák számára nemzetközi presztízsveszteséget is okozhat, nincs szükség.

Az MSZP egészségpolitikája támogatja az egészségügyi intézményrendszer ésszerűsítését, az erőforrások koncentrálását, a hatékony és átlátható egészségügyi rendszer megteremtését, de "az erőpozícióból tervezett területfoglalás nem szolgálja a betegellátás érdekeit" - mondta Kökény Mihály, megjegyezve: az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának is érdemes lenne áttekintenie a partnerségen alapuló intézményi együttműködés tapasztalatait.

Juhászné Lévai Katalin (MSZP) országgyűlési képviselő, az egészségügyi bizottság tagja politikai diktátumnak nevezte Kósa Lajos fideszes polgármesternek a DEOEC klinikáinak a helyi egészségügyi holdingba történő beolvasztásával kapcsolatos kijelentéseit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását