2024. április 28. - Valéria

Eltűntek a halak

Mintegy tízmillió forintos kárigényről tett bejelentést Szentgotthárdon a Rába-habzást vizsgáló magyar-osztrák akcióbizottság munkáját előkészítő csoportnak a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége: a horgászok szerint a szennyezés miatt Szentgott
2008. február 12. kedd 11:01 - Hírextra

A Rába vizét hét éve érő szennyezés miatt Szentgotthárd térségében már csak néhány őshonos halfaj található a vízben, közölte Csécs Sándor, a sporthorgászszövetség ügyvezetője. Ezt egy 2006 és 2007 között végeztetett vizsgálattal állapította meg Keresztessy Katalin halbiológus, aki már 1984-től figyelemmel kíséri a Rába vízminőségét - mondta tudósítónknak az ügyvezető. Hozzátette: a vizsgálatból kiderült, hogy a Rába-szenynyezést csak az úgynevezett mindenevő halak - a domolykó, a paduc és a márna - bírták ki. Csécs Sándor szerint a szentgotthárdi folyószakasz után az első teljesebb halpopuláció a Pinka patak és a Rába találkozásánál, Körmendnél található.

Az alsóbb szakaszok felé haladva javul a helyzet, Nicknél már süllő, csuka, harcsa és ponty is van. Az ügyvezető szerint Alsószölnök és Szentgotthárd, valamint Szentgotthárd és Magyarlak között vissza kell telepíteni a halakat a Rábába, majd évente legalább kétszer monitoringvizsgálattal ellenőrizni, hogy megmaradnak a területen, és hogy szaporodnak-e. A telepítés mintegy kilencmillió forintba kerülne. Ezen kívül a horgászszövetség még azzal a hatszázezer forintnyi turisztikai bevétel elmaradásával is számol, amely a vizsgált két év alatt érte.

Forrás: HavariaPress
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását