2024. április 29. - Péter

Legyél te is helyszínelő!

Életre kelt a sorozat: szombaton a Millenáris Fogadóban megnyílt a Helyszínelők sorozat által ihletett CSI: az interaktív kiállítás, melyen a látogatók egy órára a valódi helyszínelők bőrébe bújhatnak.
2009. november 11. szerda 07:49 - Forró János
A sorozat

A CSI: A helyszínelők (eredetileg: CSI: Criminal Scene Investigation) jelenleg a világ legnézettebb sikersorozata. A 2000-ben, Amerikában elindult bűnügyi series a Las Vegas-i bűnügyi helyszínelők munkáját mutatja be, akik különös, olykor határozottan bizarr ügyeket oldanak meg a tudomány és persze nem kevés logika segítségével. Rendkívüli és törtetlen népszerűségének titka az amerikai filmes fenegyerek, Jerry Bruckheimer producer áldásos közreműködésében keresendő, aki egyéni, pörgős, izgalmas képi jellegzetességekkel dobta fel a sorozatot.



A sorozatbeli nyomozás egyik különlegessége, hogy nagy része az utca helyett laboratóriumokban zajlik, abból kiindulva, hogy a tudomány segítségével olyan bűnesetek is megoldhatóvá váltak, melyek korábban kinyomozhatatlannak bizonyultak. A helyszínelők a legmodernebb technológiát alkalmazva elemzik a rendelkezésre álló bizonyítékokat (lábnyomok, keréknyomok, ujjlenyomatok, hajszálak, vérnyomok stb.). A sorozat egyik fontos, visszatérő állítása lett, hogy „A bizonyíték sosem hazudik, de az emberek igen!”

A sorozat rendkívül hiteles, persze a valóság mint általában, itt is szürkébb az ábrázolt világnál: bár a használt berendezések és eljárások mindegyike létezik igaziból is, igen nagy eltérés mutatkozik az egyes folyamatok gyorsaságát illetően. Míg a filmben egy DNS-minta elemzése és az adatbázisokkal való összevetése secperc alatt megvan, a valóságban ez sokszor hónapokba (!) is beletelik. Szintén a markáns különbségekhez sorolandó az a tény is, hogy az életben nem lehet minden bűnügyet tárgyi bizonyítékokra alapozva megoldani, azon egyszerű oknál fogva, hogy ezek nem minden esetben állnak rendelkezésre.



A kiállítás

A CSI: Az interaktív kiállítás november 7-én nyílt és pontosan három hónapig, február 7-éig tekinthető meg a Millenáris Fogadó „G” épületében. A tárlat látogatóinak most lehetőségük van a sorozatban látott tudományos módszerek kipróbálására egy szimulált bűntény megoldásán keresztül. Belépéskor egy videós eligazítás várja az érdeklődőket, akiket aztán a három előre elkészített helyszín egyikéhez vezet. A „tetthelyen” mindenki kap egy nyomozói jegyzetfüzetet, az amatőr nyomozó ennek segítségével gyűjtheti össze és szelektálhatja a (vélt) bizonyítékokat. Az út ezután egy virtuális laboratóriumba vezet, ahol a megszerzett nyomokat vethetik alá magas szintű technikai elemzésnek. A laborban a CSI szereplői és valódi szakemberek „dolgoznak” videofelvételeken; elmagyarázzák a vérnyomelemzést, DNS-vizsgálatot, guminyom-összehasonlítást és egyebeket, majd a látogatók a tőlük kapott információk alapján vizsgálhatják meg saját kezűleg bizonyítékaikat. A nyomozás végén a látogatók leadhatják bizonyítékaikat és jelentésüket Gil Grissomnak, a sorozatbeli csapta vezetőjének, ezután megtudjuk, helyesen oldották-e meg az ügyet.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását