2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A játékkereskedelem története

A XIX. század végétől 1989-ig mutatja be a budapesti játékkereskedelem történetét A babatündérhez című tárlat a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban Budapesten.
2009. november 5. csütörtök 19:00 - HírExtra
A november 20-tól látogatható, kronologikusan felépített kiállításon megjelennek a leghíresebb régi boltosok - a többi között Liebner bácsi, Kertész Tódor, Késmárky és Illés - üzleteikkel és portékáikkal. Egy rekonstruált enteriőrben Liebner bácsi játékboltja, "A babatündérhez" elevenedik meg.

A március 15-ig nyitva tartó tárlaton az érdeklődők megismerhetik a díszműáru-kereskedőket és az Árkád bazárt. Az előző századelő karácsonyi hangulatára emlékeztet egy játékokkal zsúfolt polgári szoba, amelyben a babaház mellett egy korabeli hintalovat is megcsodálhat a publikum. Igazi különlegességet nyújtanak a kor kiváló grafikusainak színpompás alkotásai, árjegyzékei és számolócédulái - közölte a múzeum csütörtökön az MTI-vel.

A második világháború utáni időszakra a szocialista nagyvállalatok és áruházak kínálata, illetve a kiskereskedelmi áruválaszték emlékeztet, az 1960-as évek hangulatát a gyermekkocsikkal és lemezjátékokkal zsúfolt Meseország játékbolt idézi. A hazai kereskedők és gyártók termékein keresztül a látogatók betekintést nyerhetnek az 1960-as és '70-es évek játékkiállításaiba és nemzetközi vásáraiba is.

Az 1970-80-as éveket a TRIÁL Sport-, Hangszer- és Játék nagykereskedelmi vállalat történeti bemutatása és a korabeli játékok szemléltetése jellemzi, a felvonultatott tárgyak között strand-, camping-, sport- és hobbifelszerelések is teret kapnak.

A kisfiúk és kislányok rég elfeledett játékairól, a játékkiállításokról és a játékgyárak történetéről korabeli filmhíradók is tanúskodnak, míg a minden korszakban megjelenő diavetítők a mesék színes légkörét idézik. A kis látogatók a muzeális darabok nézegetése közben mai játékszereket is kézbe vehetnek a játszósarokban, a felnőttek pedig társasjátékokkal idézhetik föl gyermekkoruk hangulatát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását